Update

NUTRIMI studie: Voeding om symptomen bij PDS te verlichten via de microbiota

De afdeling Food, Health & Consumer Research van Wageningen Food & Biobased Research heeft van mei t/m juli 2021 de NUTRIMI studie uitgevoerd. Het doel van dit onderzoek is om te onderzoeken of geselecteerde voedingssupplementen een gunstig effect hebben op de bacteriecultuur in de ontlasting, op de stoelgang en overige PDS-gerelateerde klachten.

De resultaten van dit onderzoek zijn nog niet bekend, de deelnemers krijgen hierover bericht.

Achtergrond onderzoek

Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veelvoorkomende aandoening met grote invloed op de kwaliteit van leven. De behandeling voor de klachten die hierbij veelal optreden is niet gemakkelijk, omdat er meerdere oorzaken kunnen zijn waarvan de werking ook nog niet volledig begrepen wordt. Er zijn verscheidene therapieën (zoals cognitieve gedragstherapie) die toegepast kunnen worden. Deze geven echter niet voor iedereen dezelfde verlichting van hun klachten. We weten verder dat voeding een belangrijke rol speelt en dat bepaalde stoffen mogelijk tot verlichting van (darm)klachten leiden die horen bij PDS. Mogelijk speelt de samenstelling van de microbiota hierin een belangrijke rol.

Dat willen we graag in deze studie onderzoeken met een viertal voedingssupplementen: drie onverteerbare voedingsvezels en een eiwithydrolysaat (een geknipt eiwit) uit koemelk. Eerder wetenschappelijk onderzoek heeft al aangetoond dat inname van dit soort voedingssupplementen mogelijke voordelen kan hebben op de (darm)gezondheid, echter niet elk voedingssupplement heeft hetzelfde gunstige effect.

Onderzoeksopzet

Gedurende 4 weken hebben deelnemers tweemaal daags de voedingssupplementen gebruiken. Daarnaast moesten zij dagelijks online vragenlijsten invullen m.b.t. hun stoelgang en PDS klachten. Daarnaast hebben de deelnemers aan het begin en aan het eind van de studie een ontlastingmonster verzameld. Hierin wordt de microbiota samenstelling gemeten.