Blogpost

Onderzoekers op expeditie naar Antarctica zien fantastische halo lichtschijnsels

article_published_on_label
1 september 2013

De onderzoekers zien tijdens de Expeditie naar Antarctica prachtige halo's met bij-zonnen. IJskristallen in de atmosfeer creëren deze fantastische lichtschijnsels die soms een zonsopgang met 3 zonnen veroorzaken!

Foto: Volle halo met heldere bij-zonnen en verticale lichtzuil.

Bij luchttemperaturen rond de -20°C zien we de laatste dagen prachtige lichtschijnsels boven het zeeijs van de Weddell Zee. Lichtstralen van de zon worden afhankelijk van de vorm en oriëntatie van ijskristallen in de atmosfeer, op verschillende manieren gebroken en gereflecteerd. 

Het meest algemeen is een regenboog-achtige ring die op een gezichtshoek van 22° rond de zon komt te staan. Zulke ringen staan bekend als een ‘halo’ afgeleid van het oude Griekse woord voor een cirkelvormige dorsvloer. In de binnenste halo zijn bij de goede omstandigheden op een horizontale kruisende ring twee zogenaamde ‘bij-zonnen’ te zien en een bovenste verticale lichtzuil.

Buitenste halo

Alleen als de 22° binnenste halo erg sterk aanwezig is, kun je een tweede halo ring te zien krijgen, op een 46° hoek van de zon. En die hadden we! Om dat in één beeld te vangen heb je een sterkere groothoeklens op je camera nodig dan ik heb, dus moest dat in een half beeld gevangen worden.  De buitenring is duidelijk zwakker en heeft geen merkbare bijzonnen, maar eindigde wel als een zwakke regenboog in het zeeijs.

Zonsopgang in drievoud

Vanmorgen werd zeker dat ik hierover een blogje moest schrijven. Bij de eerste blik door het raampje van mijn hut zag ik de zon prachtig opkomen in een smalle heldere hemelband tussen zeeijs horizon en een nauwe wolkenband. Het duurde even voor ik me realiseerde dat ik naar drie opkomende zonnen stond te kijken. Dus gauw naar buiten en bibberend van de kou een fotootje gemaakt. Want zulke pracht wil je delen. Hoewel er bij deze zonnestand geen volle halo zichtbaar was, zijn de bij-zonnen onmiskenbaar. Zo kan zelfs een monomane bioloog wegzwijmelen bij een natuurkundig verschijnsel. Wat een schoonheid!

Jan Andries van Franeker

P.S. Succesvolle SUITs tonen krill en diversiteit aan leven onder ijs! Later meer daarover. 

Re:acties 5

  • G.K. Verboom

    Ik heb zojuist een foto gezien van drie regenbogen. Twee lopen parallel, dus eerste en tweede en vaag een derde halo, maar is nog een vierde lichtsterke halo die niet parallel loopt met de andere en zelfde de eerste van de andere set snijdt. Betekent dit dat de regenbogen op grote afstand van elkaar en in verschillende luchtlagen zijn ontstaan?

    Reageer
    • A. Talsma

      Op bericht / reactie G. K. Verboom;

      Heb aantal foto’s vanuit West-Terschelling genomen deze week met betreffende verschijnsels

      Probeer ze op te sturen

  • Arnold de Lange

    Dit soort foto´s doet mij altijd meteen denken aan de lichtverschijnselen of `hemeltekens` die de bemanning op de schepen van Willem Barentsz en Jan Cornelisz Rijp zagen, tijdens hun zoektocht naar de noordoostelijke doorvaart in 1596...

    Reageer
  • Hanneke van Ommen

    leuk hoor om zo van jullie te zien en te horen!

    groetjes Hannek

    Reageer
  • Liesbeth Wieberdink

    Wat prachtig!!! En vogels tellen vanuit eennhelicopter lijkt me ook geen straf.

    Heel veel succes met jullie werkzaamheden en geniet van al het moois dat er te zien is.

    Liefs Liesbeth

    Reageer

Re:ageer