Ongezouten waarheid

Wat bevat meer zout: een frietje of een bruine boterham? Je dacht waarschijnlijk het frietje omdat dat duidelijk zout smaakt. Toch bevat een boterham meer zout, gemiddeld 0,5g per snee vergeleken met 0,25g zout in een bakje patat.

Zoals je misschien wel weet consumeren de meeste mensen meer zout dan goed voor hen is. Dit heeft negatieve gevolgen voor hun gezondheid. Daarom proberen veel levensmiddelenfabrikanten op dit moment het zoutgehalte in hun producten te verlagen.

Dit is lastig omdat zout de voornaamste smaakmaker van veel producten is. Daarom probeert de overheid mensen ook bewuster te maken van hun eigen zoutconsumptie, bijvoorbeeld via campagnes van het Voedingscentrum. Op die manier probeert de overheid de gezondheid van mensen te bevorderen.

Algemene bronnen over zout

 • Zoutconsumptie
  Dossier van Wageningen University & Research over de zoutconsumptie van consumenten.
 • Filmpje Radar
  Een filmpje van het consumentenprogramma Radar over de Nederlandse zoutconsumptie.
 • Voedingscentrum
  Stichting Voedingscentrum Nederland geeft betrouwbare informatie over gezonde, lekkere, veilige en bewuste voeding. Er is ook informatie over zout te vinden.
 • Richtlijnen Goede Voeding
  Dit rapport van de Gezondheidsraad bevat informatie over de gezondheidseffecten van zout en geeft adviezen over gezonde voeding.
 • Zout op de kaart
  Een rapport over verschillende manieren om de hoeveelheid zout te reduceren in voedingsmiddelen van TKI Agrifood. Te downloaden op de site van TKI Agrifood bij Zout op de kaart.

Invalshoeken

Minder mengen geeft meer smaak

Uit onderzoek is gebleken dat brood veel zouter smaakt als het zout niet homogeen verdeeld is in het brood. Dus simpel gezegd: zout toevoegen aan je brooddeeg en het daarna niet meer heel goed kneden! Zou je deze methode ook op andere voedingsmiddelen kunnen toepassen? En zou het bijvoorbeeld ook met suiker kunnen? Om bijvoorbeeld gezondere snoep te maken met weinig suiker erin? Dus snoep wel heel erg zoet laten proeven, maar tijdens het bereidingsproces maar een klein beetje suiker toevoegen en het vervolgens niet goed mengen?

Met deze testjes kun jij je in een levensmiddelenfabrikant verplaatsen en proberen gezondere voedingsmiddelen te produceren met minder zout en suiker!

Bronnen

Zout, zouter, zoutst

Je zou ook kunnen testen of mensen in jouw omgeving weten hoeveel zout er in bepaalde voedingsmiddelen zit. Je kunt je klasgenoten bijvoorbeeld twee verschillende voedingsmiddelen aanbieden en vragen welke van de twee producten zouter is. Welke producten worden het meest onderschat qua zoutgehalte? En welke hartige snacks bevatten het minste zout? Hebben veel mensen het zoutgehalte bij een bepaald product fout? Misschien is er een wetenschappelijke verklaring voor: doe een literatuuronderzoek naar de smaakbeleving van zout.

Bronnen

 • Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO)
  Dit online bestand bevat informatie over de samenstelling van heel veel voedingsmiddelen. Je kunt in dit bestand voor allerlei verschillende voedingsmiddelen opzoeken hoeveel natrium het bevat en gemakkelijk producten onderling vergelijken.

Wat doet zout met jouw lichaam?

Ook zou je kunnen onderzoeken hoeveel zout je maximaal per dag zou moeten eten en hoeveel de meeste mensen gemiddeld (teveel) eten. Waarom heeft het menselijke lichaam zout nodig? En wat zijn de lichamelijke gevolgen van een te lage of te hoge zoutinname? Welke groepen mensen moeten extra goed om hun zoutinname denken?

Bronnen

 • Zout
  Een website met veel informatie over zout van Groen Kennisnet.