Presentatie
Onthulling kunstwerk “Must Leave”
Een gigantische waterkever, de Dytiscus marginalis, vliegt op uit de vijver tussen Orion en Forum. De sculptuur genaamd ‘Must Leave’ is ontwikkeld door Marten Scheffer samen met de Deense beeldhouwer Vagn Iversen, bekend om zijn hyperrealistische installaties. In de nacht licht de kever op door glasvezels in de vleugels. Op 16 mei wordt deze blikvanger op de campus onthuld met heel veel muziek en de grootste potluck uit de geschiedenis van Wageningen.
Bij verschillende gebouwen op de campus klinkt op 16 mei vanaf 17.15 uur muziek om de campusbewoners en belangstellenden uit te nodigen naar de brug over de vijver tussen Orion en Forum te komen. Daar leggen Louise Fresco en Marten Scheffer uit wat de betekenis is van de nieuwe sculptuur voor de campus en wordt de waterkever in volle glorie zichtbaar. Marten heeft speciaal een ‘Ode to Diversity’ geschreven die op de brug wordt uitgevoerd door ons koor en twee orkesten.
Feest: Potluck & Muziek
Na de onthulling houden we een potluck in een festival-achtige setting met muziek en dans. Ter ere van 100 jarige WUR willen we 100 gerechten verzamelen! We doen dat met z’n allen. Het plan is simpel:
- Neem een zelfbereid gerecht mee uit je eigen cultuur en deel dit zodat we allemaal kunnen smullen van een ongelofelijke diversiteit aan lekkere dingen. We combineren met het potluck event van ISOW en IxESN.
- Neem, als je het hebt, een muziekinstrument mee voor de jamsessies die er (naast optredens) zijn. en dans mee op de ritmes.
Om 19.00 uur zal jaarlijkse Van Uven muziek festival door WSKOV en de Ontzetting plaatsvinden.
17:15 | Onthulling kunstwerk 'Must Leave' |
Door Louise Fresco en Marten Scheffer | |
18:00 | '100 dishes potluck' door ISOW & IxESN |
Neem een gerecht en je muziekinstrument mee | |
19:00 | Van Uven Festival |
Door WSKOV & de Ontzetting |
Het idee achter de kever
De waterkever is een cadeau voor het 100-jarig bestaan van Wageningen University & Research en staat symbool voor de bron van diversiteit van de campusgemeenschap.
Het viel Darwin op dat hij dezelfde zoetwaterdieren over de hele wereld aantrof. Darwins theorie: Vroeger of later moeten dieren in plassen en vijvers gedwongen door droogte of andere problemen migreren naar een betere plaats. Daarom heeft deze waterkever vleugels. Scheffer: “Samenlevingen lijken op vijvers. Vroeg of laat dwingen problemen mensen te migreren. Dat creëert spanning, maar katalyseert ook vernieuwing. De vader van Steve Jobs migreerde van Syrië van de VS, de ouders van Baruch Spinoza kwamen naar Nederland als politieke vluchtelingen uit Portugal. Het kunstwerk is een eerbetoon aan de vele buitenlanders die onze campus cultureel, wetenschappelijk en filosofisch verrijken.
Waarom een kunstwerk? Zowel wetenschappers als kunstenaars zoeken de essentie van de wereld om ons heen. “Terwijl wetenschappers proberen vragen te beantwoorden, brengen kunstenaars ze alleen onder de aandacht. Niet onbelangrijk, want vaak gaat een vraag langer mee dan het antwoord. Goede kunst verrast, prikkelt, helpt om mooie vragen te vinden.”
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Blikvanger op de campus
Door zijn centrale positie op de campus wordt deze spectaculaire sculptuur natuurlijk een favoriete plek om selfies te maken voor de vele internationale en Nederlandse gasten en studenten die Wageningen Campus bezoeken. Net als de succesvolle IAmsterdam-installatie op het Museumplein zal de waterkever zich zo via foto’s verspreiden over de wereld.
Het gerucht gaat dat de kever op 21 juni om 12.07 uur tot leven komt.