Blogpost
"Onze kenniskring is uitgegroeid tot een denktank"
Met 13 kenniskringen in Nederland, krijg je al snel de vraag: ‘en wat doen jullie daar dan?’ Zelf ben ik lid van Kenniskring Slim Ondernemen. En we zijn een kleine vier jaar actief. ‘Wat doe je daar?’ Tja, om eerlijk te zijn vraag ik me dat zelf ook wel eens af. Maar dat komt omdat we ook zo veel dingen behandelen. Van het uitgeven van een brochure om brandstof te besparen tot het uitnodigen van sprekers, om zo inzicht te krijgen in de vermarkting van onze Noordzeevis.
‘En zie je er wat van?’ Is ook zo’n beladen vraag. Nee niet direct, maar indirect kun je met de opgedane kennis wel aan de slag. En het is de visserman eigen: vandaag iets verzinnen en morgen resultaat. Helaas, zo werkt het niet. We zijn met onze kenniskring uitgegroeid tot een denktank. Een plek waar veel wordt besproken en uitgebroed. Niet alles is morgen of overmorgen klaar voor gebruik. Het belangrijkste is dat we met elkaar de handen ineen hebben geslagen om tot betere resultaten te komen voor onze bedrijven. Benchmarken, ook dit was een heikel punt. Durven we onze bedrijfscijfers met elkaar te vergelijken? En wat kunnen we daaruit leren?
Verder zijn we een denktank die out of the box durft te denken. Het Masterplan Duurzame Visserij (MDV) is ook een idee wat voedingsbodem mocht krijgen binnen onze kenniskring. Als schrijver van dit plan vond ik binnen onze kring een sceptisch, maar zeker ook luisterend en enthousiast oor. Uiteindelijk hebben we samen gewerkt aan een plan wat spreekt over een complete vernieuwing van onze Nederlandse vissersvloot. Makkelijk? Nee, maar daar waar we krachten en kennis bundelen, krijg je veel voor elkaar. Snel? Nee, dat ook weer niet, maar de motor loopt wel gestaag. En we kunnen elkaar enthousiaster maken, omdat we samen deze kar trekken en - zeer belangrijk - ook hetzelfde doel voor ogen hebben. Nu staan we weer voor een nieuwe uitdaging, namelijk het aantal kenniskringen van 13 naar 6-7 terug te brengen. Ik denk dat we hierdoor nog beter uit de verf komen. Want zo wordt steeds meer kennis gebundeld. Als ondernemers kunnen we niet meer buiten kenniskringen, want de wereld om ons heen verandert en we moeten elkaar scherp houden zodat we inspelen op deze veranderingen. Samenwerking is het sleutelwoord. En wel in de breedste zin. Jammer is wel dat we vaak dezelfde gezichten tegenkomen. Mensen die wel vooruit willen en luisteren naar maatschappelijke veranderingen. Veranderingen tijdig signaleren is een taak van de kenniskringen. Niet dat we gelijk overal een antwoord op hebben. Maar wel met mensen die die veranderingen willen en de dialoog aangaan. Nergens je ogen voor sluiten. En het mooiste is dat je daardoor zelf ook weer andere inzichten krijgt. Door de kenniskring is mijn netwerk enorm gegroeid en ben ik zelf al zeg ik het bescheiden ook gegroeid. Ook een pluspunt.
Zijn we er al? Nee, nog lang niet, maar komen doen we er zeker.Moet iedereen lid worden van een kenniskring? Nee dat hoeft niet. Maar het zou al een stuk schelen als meer vissers en betrokkenen de leden van de kenniskringen benaderen met visies en ideeën. Zodat we ook input krijgen van de sector zelf. Er leeft genoeg op de vloot en aan de wal waar we mee aan de slag kunnen en moeten. Moet alles wat we aanpakken slagen? Nee natuurlijk niet. Dat gaat je ook nooit lukken, maar het geeft je wel inzichten die uitnodigen om verder te brainstormen. Kenniskringen zijn daarvoor een ideale werkplek.
Klaas-Jelle Koffeman, schipper FD 281