Project

Panama-ziekte in bananen: Multiniveau oplossingen voor een wereldwijd probleem

De bananenteelt heeft last van een nieuwe uitbraak van de Panama-ziekte die veroorzaakt wordt door het zogenoemde Tropical Race 4 (TR4). Deze agressieve vorm infecteert de teelt die bedoeld is voor de lokale en de internationale markt, inclusief Cavendish, en verspreid zich snel in Zuidoost Azië. De internationale onderzoeks- en beleidswereld roept op tot gezamenlijke actie om het probleem aan te pakken en de ziekte een halt toe te roepen. Binnen dit INREF-programma werken verschillende onderzoeksinstellingen, vertegenwoordigers van telers en internationale netwerken samen aan een oplossing.

panama-disease-logo.jpg

Door de eeuwen heen hebben weinig plantenziektes zo huisgehouden als de Panama-ziekte bij bananen. De ziekte wordt overgedragen door de bodemschimmel Fusarium oxysporum f. sp. cubense (Foc). In tegenstelling tot black Sigatoka, de andere schimmel die schadelijk is voor de bananenteelt, kan Foc niet bestreden worden met fungiciden. Foc produceert infectieuze sporen die tientallen jaren kunnen overleven in de bodem.

INREF is het Interdisciplinary Research & Education Fund van Wageningen University. Binnen dit INREF-programma werken verschillende onderzoeksinstellingen, vertegenwoordigers van telers en internationale netwerken samen aan een oplossing. Het project ‘Panama Disease in Banana: Multi-level solutions for a global Problem’ wordt geleid door Dr. Gert Kema van Wageningen UR Plant Research International en is gestart in 2012. 

Meer informatie