Project

PicknPack - Flexibel robot systeem voor automatische adaptieve verpakking van verse en verwerkte voedingsmiddelen

Kunnen robots fungeren als flexibele sorteerders en inpakkers van voedingsmiddelen? In het Europese project PicknPack wordt een prototype van een robot ontwikkelt die uit de voeten kan met een breed assortiment aan producten.

picknpack.jpg

Het doel van PickNPack is om een flinke stap te zetten richting grootschalige robotisering van de Europese voedingsmiddelenindustrie. Dat is gunstig voor de portemonnee van bedrijven en dus voor de concurrentiepositie. Nu nog zijn er veel mensen aan een lopende band nodig om vers en bewerkt voedsel te inspecteren, sorteren en verpakken. In tegenstelling tot een robot houden zij dat niet 24 uur per dag vol. Robots hebben bovendien het voordeel dat zij ook bij lage temperaturen hun werk kunnen doen, waardoor het voedsel langer houdbaar blijft.

Bestaande robots hebben echter een belangrijk nadeel: ze zijn nogal rigide. Om bijvoorbeeld over te schakelen van appels naar mango’s, moet zo ongeveer de hele productielijn omgebouwd worden. PicknPack moet leiden tot een prototype van een flexibele robot die allerlei producten aan kan en die deze producten vervolgens in allerlei typen bakjes kan verpakken. Een deel van het project richt zich op het toevoegen van informatie over het individuele product op de verpakking. Denk aan een zeer exacte houdbaarheidsdatum of aan informatie over de herkomst van het product.

Doel

Het doel van dit project is het ontwikkelen van een flexibel systeem voor automatische kwaliteitscontrole en gerobotiseerd verpakken van vers en verwerkt voedsel. Er zullen drie modules worden ontwikkeld: een sensormodule, een robotmodule en een verpakkingsmodule.

Het systeem zal uit drie modules bestaan:

  • een waarnemingsmodule voor het inspecteren van de producten m.b.v. visuele, hyperspectrale, X-ray en microwave waarneming;
  • een robotmodule voor pick-and-place en sorteer handelingen;
  • een inpakmodule voor het creëren van adaptieve verpakkingen.
robot.jpg

Resultaat

PicknPack moet leiden tot een prototype van een machine die niet alleen verschillende producten kan inspecteren, sorteren en verpakken, maar die ook diverse ingrediënten tegelijk aan kan. Denk aan kant-en-klaarmaaltijden met vlees, groente en aardappelen, die na inspectie automatisch worden verpakt en geseald. Bedrijven kunnen zo veel flexibeler inspelen op veranderende wensen van de consument, doordat zij snel kunnen overstappen op nieuwe productcombinaties. En doordat één machine geschikt is voor alle producten, wordt deze ook haalbaar voor kleinere spelers in de markt. 

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan