Blogpost

Pinguins geven onderwatershow voor ijsnet bij Antarctica

Gepubliceerd op
26 september 2013

De onderzoekers op expeditie naar Antarctica hebben een camera bevestigd aan het onderwater-ijsnet, de SUIT (Surface and Under Ice Trawl). Hierdoor is een prachtige show te zien die pinguins voor de camera gaven.

Foto: De drie Keizerspinguins die om het SUIT ijsnet speelden

Vanuit SUIT gezien

In ons vorig blog toonden we onze SUIT werkzaamheden vanaf het schip Polarstern. Dankzij de camera in het net-frame kunnen we hetzelfde vanuit het SUIT ijsnet zelf laten zien. Geniet mee!

Angstaanjagende schoonheid

Het SUIT-frame wordt via de slipway op het achterschip van Polarstern het water ingetakeld. Als het net eenmaal weg scheert uit het rumoerige kielzog wordt zichtbaar wat voor ons ligt. Een prachtige, maar tegelijkertijd angstaanjagende onder-ijs-wereld waar SUIT hortend en stotend zijn weg moet zoeken!

Keizerspinguin show

Omdat Polarstern langere tijd op station ligt voor duikwerkzaamheden onder het zee-ijs, zetten we het SUIT ijsnet een paar uur uit in het wak achter het schip. Eén van de scheepsschroeven draait net hard genoeg om een kalme waterstroom door het net in stand te houden. Op die manier kunnen we ook tere water organismen zoals kwallen in goede conditie vangen. Terwijl we het net in de gaten houden, laten drie Keizerspinguins een flitsende show zien!

Jan Andries van Franeker

Re:acties 1


Re:ageer