Update

PLINT: Effect van kurkuma op de darmbarrière bij PDS

PDS is een veelvoorkomende aandoening met grote invloed op de kwaliteit van leven. De behandeling voor de klachten die hierbij veelal optreden is niet gemakkelijk. We weten dat voeding hier een belangrijke rol in speelt en dat bepaalde stoffen mogelijk kunnen beschermen tegen het PDS-gerelateerd minder functioneren van de darmbarrière. Dat willen we graag in deze studie onderzoeken voor kurkuma.

In de periode januari – maart 2022 hebben 20 deelnemers met het prikkelbare darmsyndroom en diarreeklachten meegedaan aan het PLINT onderzoek, op de universiteit in Wageningen. De deelnemers moesten 2 keer nuchter naar de onderzoeklocatie komen voor een testdag van 7 uur. Hier ontvangen ze eerst een vetrijke shake waarna er op verschillende tijdstippen een bloedafname werd gedaan. Voorafgaand aan elke testdag moesten de deelnemers 3 dagen supplementen slikken. Dit was een Kurkuma supplement of het controle supplement.

Het doel van het Plint onderzoek is om te testen of het kortdurend gebruik van een kurkuma supplement positieve effecten kan geven na de inname van een vetrijke shake bij mensen met PDS klachten. Hierbij wordt gekeken naar de opname van endotoxine (onderdeel van bacteriën) in het bloed als een aanwijzing voor ontsteking en doorlaatbaarheid van de darm en naar het effect op eventuele buikklachten na inname van de vetrijke shake.

Momenteel verkeert dit onderzoek in de analysefase. Zodra de uitkomsten bekend zijn zullen deze hier gedeeld worden.