Project

Programma akkerbouw ‐IJKakker

JKakker is een consortium van bedrijven, kennisinstellingen en lagere overheden die nieuwe precisielandbouwdiensten willen ontwikkelen vanuit het IJKakker‐concept. IJKakker staat voor een database van zand‐, klei‐en dalgrondpercelen met variatie in tijd en plaats van belangrijke bodem‐en gewasparameters.

I Met deze database kunnen nieuwe diensten versneld ontwikkeld en gevalideerd worden. De consortiumleden hebben zich gebundeld om samen te werken aan de implementatie en valorisatie van innovatieve diensten voor inzet van precisietechnologie in open teelten. Hiermee worden middelen als water en meststoffen veel efficiënter ingezet. Ook wordt een effectieve data‐infrastructuur ontwikkeld waarmee de partners data delen en diensten ontwikkelen.

Het project ontwikkelt precisielandbouwdiensten op het gebied van  plantenvoeding, gewasbescherming en detectie van plantenziekten en bodemeigenschappen. Het project sluit vooral aan bij de Agri & Food ambitie ‘Meer met minder’ en versterkt de Nederlandse leiderschapspositie op het gebied van precisielandbouw en duurzaam produceren.

Doelstelling

Het primaire doel van het IJKakkerproject is een kwaliteitsimpuls te geven aan het ontwikkelen van adviesdiensten door de inzet van sensoren en precisietechnologie in open teelten (met focus op akkerbouw). Inputs in open teelten worden efficiënter ingezet, teeltproblemen worden eerder gedetecteerd en behandeld, en data‐uitwisseling tussen bedrijven en in ketens verbeterd.

Werkwijze

De essentie voor deze kwaliteitsimpuls is het onderling beschikbaar stellen van meetgegevens die door diverse partijen gegenereerd worden op gemeenschappelijke percelen. Binnen IJKakker vinden 8 deelprojecten plaats. De gemeenschappelijke deler van al deze projecten is het genereren en/of gebruiken van sensorwaarnemingen in bodem en gewas om daarmee de kwaliteit van teeltbeslissingen en teelthandelingen te verbeteren. De deelprojecten volgen elk hun eigen ontwikkelingstraject. Het unieke van IJKakker is dat de validatiemetingen en ‐waarnemingen van alle projecten plaatsvinden op drie gemeenschappelijke percelen (de ijkakkers) en dat de betreffende gegevens onderling worden uitgewisseld. Ook wordt vanuit het koepel‐project een aantal basismetingen verricht die alle deelprojecten ten goede komen. Met deze werkwijze ontstaat in korte tijd een grote en waardevolle database die gebruikt kan worden bij de ontwikkeling en validatie van de adviesdiensten.

Deliverables van de verschillende deelprojecten

  • Sensoren en suikerbieten: adviesregels voor beregening en N‐bemesting in suikerbieten op basis van bodemsensoren en satellietwaarnemingen.
  • Bodemsensordienst: informatiedienst voor kenmerken van bodemkwaliteit op basis van multisensormeettechnieken.
  • Variabel bemesten: Adviesdienst voor variabele bemesting op basis van (naar keuze gebruiker) bodemkaarten, satellietbeelden of near‐sensingmetingen.
  • Variabel doseren van fungiciden: Beslisregels voor minimale effectieve dosering van fungiciden op basis van biomassa‐informatie met medeweging van weer‐en gewaskenmerken en de spuittechniek.
  • Variabel doseren van herbiciden: Idem voor bodemherbiciden op basis van bodeminformatie.
  • Variabel doseren van loofdoodmiddelen: Idem voor loofdoodmiddelen en groeiregulatoren op basis van biomassa.
  • 4D Plantenziekten: Dienst voor plantenziekten diagnose op basis van digitale foto’s, sensornetwerken, satellietbeelden of drone‐waarnemingen. Inclusief advies en toelichting voor teler.
  • Ziekzoeker: Ontwikkeling van een apparaat voor het detecteren van zieke pootgoedplanten door combinatie van meerdere vision‐technieken.
  • Koepelproject: een database inclusief ICT‐structuur voor de opslag en het gebruik van validatiemetingen afkomstig van de ijkakkers.

Penvoerder

LTO Nederland