Project

Samenwerking met onderzoekers in de biometrie

Binnen het Data en Modellen-thema van NLAS werken onderzoekers samen met experts in biometrie om hun wetenschappelijke kennis te gebruiken bij het efficiënt samenvoegen, verwerken en analyseren van grote sensor-based datasets en het toepassen van AI-algoritmen zoals methodes voor machine learning en deep learning op het gebied van dierenwelzijnsonderzoek. Met hun hulp bouwen NLAS-onderzoekers hun kennis uit op het gebied van data-analyse.

Samenwerken met biometrieonderzoekers biedt NLAS-onderzoek de mogelijkheid om de expertise van een gespecialiseerde onderzoeksgroep binnen WUR te benutten. Door samen te werken zullen onderzoeken naar dierenwelzijn sneller en verder kunnen worden voortgezet. Het helpt om nieuwe kennis te ontwikkelen, meer diepgaande analyses te genereren en de output en wetenschappelijke kwaliteit van dit onderzoek te verbeteren. De onderzoekers delen hun verworven kennis binnen het dierwetenschapplijk onderzoek op verschillende manieren, via evenementen en lezingen, een mastercursus en gastlezingen.

Voortgang (september 2022)

De onderzoekers werken de komende drie jaar samen met onderzoekers in de biometrie aan lopende projecten waarbij gegevens worden verzameld via meerdere sensoren, waaronder 'Monitoring van gezondheid en welzijn van kalveren', ‘Het verbeteren van dierenwelzijn en duurzaamheid bij varkensproductie met sensor-based verlichtingssystemen’ en ‘Automatisch welzijnsbewakingssysteem voor het opfokken van varkens en zeugen op basis van individuele voedingspatronen’. In het laatste project bestuderen onderzoekers de eerste basale individuele voedingspatronen van varkens en hoe deze verschillen per individueel dier en in de loop der tijd. Deze informatie is nodig om automatisch afwijkingen in voedingspatronen te detecteren die duiden op welzijnsproblemen bij deze dieren.

De onderzoekers verkennen ook mogelijkheden tot verdere samenwerking bij toekomstige projecten.