category_oncampus

Seminar Leefstijlverandering in preventie en zorg

Een gezonde leefstijl en in het bijzonder voedings(gedrag), krijgt een steeds groter belang binnen de geneeskunde en zorg. Dit seminar biedt wetenschappelijke kennis over de rol van voeding, voedingsfysiologie, psychologie, fysieke mechanismen en voedingsgedrag op onze gezondheid. Vanuit verschillende perspectieven als onderzoek, beleid maar ook de dagelijkse dokterspraktijk, bieden we een verdiepend inzicht, om succesvoller te zijn met leefstijlgeneeskunde en leefstijlinterventies.

Organisator Wageningen Academy, Wageningen Food & Biobased Research
Duur 1 dag
Format Wageningen Campus
Certificaat Nascholingspunten
Groepsformaat 41-80

Dit seminar vindt plaats in september 2023.
Je kunt alvast je interesse tonen.

Waarom de 5de editie van dit seminar bijwonen?

Bijna zes op de tien volwassenen in Europa kampen met overgewicht of obesitas, staat in het laatste rapportvan de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Nederland zit iets onder dit gemiddelde. Dit is een groot probleem: zwaarlijvigen hebben een grotere kans op het krijgen van kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en luchtwegaandoeningen. Overgewicht en obesitas zijn bovendien een van de belangrijkste doodsoorzaken, met 13 procent van de totale sterfte.

Dit seminar geeft inzicht in de vicieuze cirkel van (steeds) zwaarder worden en hoe die te doorbreken met leefstijlinterventies. Ook komen strategieën aan bod die helpen de gedragsverandering beter vol te houden. Deze kennis kun je gebruiken in jouw advies naar cliënten of bij het vormgeven van beleid.

De 2022 editie is alweer de 5de editie van dit goed beoordeelde programma. Met nieuwe onderwerpen bieden we zowel eerste als terugkerende bezoekers de uitgelezen kans om in 1 dag weer helemaal op de hoogte te raken van de laatste wetenschappelijke inzichten in relatie tot praktische toepassingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het onderwerp leefstijl en psychiatrie, waarmee we de mentale kant van leefstijlproblemen behandelen. Ook belichten we leefstijl vanuit de voedingswetenschap en fysiologie, en vanuit de doktersspreekkamer.

Accreditatiepunten
De volgende accreditatiepunten zijn toekgekend voor de 2022 editie.

  • ADAP diëtisten - 6,5 punten
  • BLCN Leefstijlcoaches - 6,5 punten
  • OA Openbare Apothekers - 6,5 punten
  • BGN Gewichtsconsulenten - 7,0 punten
  • ABC1 huisartsen - 5,0 punten

Voor wie is dit seminar?

Dit seminar is geschikt voor professionals (HBO/WO niveau), die hun kennis over leefstijlgeneeskunde en leefstijlinterventies willen vergroten en meer kennis willen hebben over de achterliggende psychologie en wetenschap. Ben je werkzaam als zorg professional? Bijvoorbeeld als arts, specialist, diëtist, praktijkondersteuner, fysiotherapeut, leefstijlcoach, gezondheidsadviseur, gewichtsconsulent of apotheker? Dan is deze cursus geschikt voor je.

Ik heb me er lang op verheugd, maar vandaag was het zover. Een fysieke bijscholing. Dit keer bij Wageningen Academy; Leefstijlverandering in preventie en zorg. Weer helemaal up to date om succesvol mijn werk te kunnen doen.
Monique Sturre, Loopbaan- en Vitaliteitscoach bij CarrièreVita -deelneemster 2021 editie

Programma en onderwerpen

Toonaangevende wetenschappers en praktijksprekers geven hun visie op leefstijlverandering vanuit hun eigen perspectief. Hierdoor ontstaat een integraal beeld van de complexiteit van leefstijlverandering en worden waardevolle uitkomsten uit onderzoek én praktijk gedeeld. Tijdens het seminar is er gelegenheid om uw eigen casus of vragen voor te leggen aan de diverse specialisten en te netwerken met alle deelnemers van dit seminar.

Onderwerp Spreker
De toekomst van preventie Maartje Muskens MSc, projectmanager preventie Menzis & Karine van 't Land, zorgexpert preventie Menzis
De complexiteit van het aanpakken van obesitas Drs. Eline van der Valk, internist i.o., Erasmus Medisch Centrum Rotterdam & Dr. Karen Freijer, Partnerschap Overgewicht Nederland
Leefstijl & psychiatrie: preventie en behandeling Dr. Jeroen Deenik GGZ Centraal, onderzoeker en gezondheidspsycholoog en assistent professor, Maastricht University.
Vragen en discussie m.b.t. ochtendprogramma
De ontwikkeling naar leefstijlgeneeskunde (medische focus) Prof.dr. Hanno Pijl, internist, Leids Universitair Medisch Centrum
De ontwikkeling naar leefstijlgeneeskunde (fysiologische focus) Prof.dr. Renger Witkamp, Wageningen University & Research
Leefstijlinterventies die werken: SLIMMERe aanpak, blijvende resultaten Josien ter Beek MSc, Adviseur publieke gezondheidszorg, GGD Noord- en Oost Gelderland
Gedragsverandering en eetgedrag: Recente psychologische inzichten Prof. Harm Veling, Wageningen University & Research
Samenvatting, vragen en feedbackronde
Netwerkborrel

Je kunt door hier te klikken het volledige programma bekijken in flyer format.

Blijf geïnformeerd

Dit seminar vindt plaats in september 2023. U kunt nu al uw interesse tonen. Vragen? Neem contact op met de programmamanager Astrid Kuhlkamp-Kleissen.