Studentenverhaal

Student Manouk van Zoggel - MSc Nutrition and Health

“Ik ben Manouk van Zoggel en zit in het eerste jaar van de master Voeding en Gezondheid. Ik heb gekozen voor deze master omdat de BSc Voeding en Gezondheid en het leven in Wageningen me heel goed zijn bevallen. Ik wil graag nóg meer over voeding te weten komen, en me specialiseren in Sensory Science.”

Waarom ik voeding zo boeiend vind? Omdat het voor iedereen belangrijk is. Gaandeweg mijn bacheloropleiding heb ik ontdekt dat de voedingswetenschap zich heel snel ontwikkelt.

Studiekeuze

“Al halverwege het vwo was ik erg geïnteresseerd in voeding en gezondheid. Biologie was mijn favoriete vak. De keuze voor de BSc Voeding en Gezondheid lag dus voor de hand. Heel veel mensen zeiden echter: dat zal nog wel veranderen, maar ik ben er eigenlijk altijd bij gebleven. Ik vond wel dat ik nog bij andere studies moest gaan kijken. Die vielen echter allemaal af.

Waarom ik voeding zo boeiend vind? Omdat het voor iedereen belangrijk is. Gaandeweg mijn bacheloropleiding heb ik ontdekt dat de voedingswetenschap zich heel snel ontwikkelt. Wat ik in het begin van mijn bachelor heb geleerd, is nu misschien niet meer helemaal waar, omdat de wetenschap evolueert. Dat vind ik interessant.”

Bacheloropleiding

“Het tweede en derde jaar van de opleiding vond ik het leukst, omdat je hier veel vakken gericht op voeding krijgt.

Ik heb mijn vrije keuzeruimte ingevuld door in Wales te gaan studeren. Daar heb ik sportvakken gevolgd, zoals inspanningsfysiologie, sportpsychologie en neurowetenschappen. Ik vond het leuk om me op een ander gebied te oriënteren, al ging het me vooral om de buitenlandervaring zelf.

In het derde jaar heb ik mijn bachelor thesis gewijd aan eetstoornissen, omdat ik dat een heel interessant onderwerp vind. Wat gebeurt er in de hersenen van mensen met een eetstoornis en lijkt dit op wat er gebeurt bij mensen met een drugsverslaving? Die vragen stonden centraal. Ik vond in de literatuur dat de processen in de hersenen van drugsverslaafden en anorexiapatiënten vaak precies tegenovergesteld zijn."

Master

“Ik volg nu de masterspecialisatie Sensory Science. Daarbij gaat het onder meer over het proeven, ruiken en zien van eten, en de link met processen in de hersenen. Je onderzoekt onder andere hoe mensen reageren op een gewijzigde productsamenstelling. Kunnen ze bijvoorbeeld een verschil proeven als een product een verlaagd suikergehalte heeft?

Het is een vrij kleine specialisatie – we zijn met circa dertig studenten. Dat maakt het makkelijk om snel dingen te leren en samen te werken. En je hebt later meer kans op een baan. Ik heb inmiddels het introductievak van de specialisatie afgerond, Principals of Sensory Science. Momenteel volg ik een pittig vak dat dieper ingaat op de statistiek achter sensorisch onderzoek. Ik leer nu met nieuwe statistische programma’s te werken. De komende periodes gaan we zelf aan de slag met MRI-apparatuur om hersenscans te maken. Dat praktische vind ik heel leuk: je leert niet alleen in theorie hoe het zou moeten, maar gaat het ook zelf doen.”

Studentenleven

“Ik vind het een voordeel dat Wageningen niet zo heel groot is. Ik zou niet in een grote stad als Amsterdam willen wonen. In Wageningen vind ik het makkelijk om mensen te leren kennen en vrienden te maken. Ik hoor vaak mensen zeggen dat je hier bij een studentenvereniging moet gaan, maar dat zie ik helemaal niet zo. Ook als je geen lid wordt, maak je snel genoeg vrienden en zijn er genoeg feestjes en leuke dingen om te doen. Ik woon op een gezellige afdeling op een studentenflat. En alles is lekker dichtbij. De campus is mooi en je bent zo in het buitengebied, waar je rustig kunt wandelen of te skeeleren.”

Tip

“Voor studiekiezers heb ik nog het advies om je niet ervan te laten weerhouden Voeding en Gezondheid te kiezen als je niet zo goed bent in scheikunde of dit niet zo leuk vind. De chemievakken zijn best te doen, en als je eenmaal door het eerste jaar heen bent, wordt het alleen maar leuker.”

Terug naar Studenten vertellen