Studentenverhaal

Student Sophie Bagchus - MSc Nutrition and Health

“Ik ben Sophie Bagchus. Na de BSc Voeding en Gezondheid ben ik ook de master gaan doen. Daarnaast volg ik de master Food Technology, omdat ik meer uitdaging zocht.”

Kenmerkend voor Wageningen vind ik de aandacht voor duurzaamheid.

Studiekeuze

“Biologie vond ik een leuk vak op het vwo, net als scheikunde. Daarnaast vond ik het interessant te zien hoe groot de invloed van voedingshypes is. Toch heb ik pas op het laatste moment de keuze voor de BSc Voeding en Gezondheid gemaakt. Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft leek me namelijk ook leuk. Het maatschappelijk belang van voeding en gezondheid gaf de doorslag.”

Opleiding

“De bachelor Voeding en Gezondheid is breed. Dat maakt dat je gaandeweg kunt ontdekken wat je wel en niet leuk vindt. Zo kwam ik erachter dat ik de celbiologische en moleculaire kant van voeding interessanter vind dan de sociale en epidemiologische kant. Daarom heb ik als masterspecialisatie voor Molecular Nutrition and Toxicology gekozen.

De manier van lesgeven tijdens de studie vind ik goed. Orion en Forum zijn mooie gebouwen om les in te krijgen. Practica vind ik leuk, omdat je dan iets kan doen en toepassen. Het gaat verder dan de theorie.

Mastervakken zijn interessant en uitdagend, want je gaat gedetailleerder in op één onderwerp.

Kenmerkend voor Wageningen vind ik de aandacht voor duurzaamheid. Je krijgt er veel over te horen bij verschillende vakken en Wageningse hoogleraren zijn hierover vaak in het nieuws.”

Studentenleven

“Het eerste jaar in Wageningen vond ik best lastig. Ik ben in Utrecht opgegroeid en Wageningen is dan zo klein. Maar zo’n kleine stad heeft ook zijn charmes. Je komt vaker bekenden tegen en de gedeelde passie voor duurzaamheid is mooi. Ook worden er leuke en gekke activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld een plantjes- en stekjesruilbeurs of kleine concerten in de bibliotheek, onder de naam Quiet is the new loud.”

Toekomstplannen

“Ik vind het interessant om te leren over de impact van eten op je lichaam. Mensen denken vaak alleen aan het uiterlijk, maar de invloed op celniveau is veel wezenlijker. Ook vind ik het ingenieus hoe de processen in je lichaam geregeld zijn. Maar ook hoe het systeem ontregeld kan raken, als er iets heel kleins fout gaat. Kortom, ik ben vooral geïnteresseerd in de invloed van voeding op het menselijk lichaam. Misschien ga ik na de master nog een PhD doen. Daarna wil ik bij een bedrijf gaan werken om gezondere of duurzamere producten te ontwikkelen. Ik wil in elk geval in mijn werk een combinatie maken tussen voeding en levensmiddelentechnologie.”

Tips

“Ik raad studiekiezers aan om een open blik te houden tijdens het zoeken. Misschien kom je later iets tegen wat je nog leuker vindt. Maak je verder niet te druk om je studiekeuze, want tijdens je studie kun je altijd nog van richting veranderen of er iets bij gaan doen. En kies vooral voor de studie en niet voor de stad.”

Terug naar Studenten vertellen