Nieuws

Summer in the City: weersvoorspellingen voor de stad in de maak

Gepubliceerd op
1 februari 2013

De Verenigde Naties (VN) verwachten ook deze eeuw een verdergaande emigratie van het platteland naar de steden. Meer mensen zullen dan te maken krijgen met stedelijke klimaatcondities, die minder gunstige effecten op de gezondheid kunnen hebben. Deze week is een e-Science project gehonoreerd voor de leerstoelgroep Meteorologie en Luchtkwaliteit van Wageningen University, waarin weersverwachtingen specifiek voor de stedelijke omgeving worden ontwikkeld en gevalideerd.

Met name ouderen en mensen met gezondheidsrisico’s kunnen last hebben van het ‘urban heat island-effect’. De hittegolf van 2003 had bijvoorbeeld in Europa zo’n 70.000 (extra) doden tot gevolg. Door analyse van bakfietsmetingen en observaties van weeramateurs toonde Wageningen University eerder al aan dat het urban heat island-effect ook in Nederland substantieel is. Daarnaast wordt niet alleen het fysieke klimaat in de stad bij grote hitte onaangenamer, maar neemt bijvoorbeeld ook de arbeidsproductiviteit af ten opzichte van die van het omringende gebied. “Het project Summer in the City is dan ook bedoeld om modelinstrumenten te ontwikkelen waarmee beleidsmakers en stedelijke planners het klimaat in steden kunnen verbeteren,” zegt Bert Holtslag, hoogleraar Meteorologie. “Daarnaast willen we een voorspellingssysteem ontwikkelen, waarmee ondernemers en burgers heel direct en gedetailleerd per uur informatie kunnen krijgen over het weer en de verwachtingen in hun stad.”

De lokale variabiliteit van de fysieke stedelijke omstandigheden en de invloed daarop van het al even variabele weer creëert een enorme technische uitdaging voor het maken van weersverwachtingen op stadsniveau. Hierbij worden enorm grote datasets met geo-informatie gebruikt en worden gedetailleerde simulaties in ruimte en tijd gemaakt die wetenschappelijk uitdagend zijn. Holtslag: ”We gaan de resultaten niet alleen wetenschappelijk publiceren, maar ook verspreiden via websites en sociale media. We willen ook het grote publiek bereiken, want dit is echt nieuw: weersvoorspellingen die specifiek gericht zijn op de werk- en leefomstandigheden in de stad.”