Nieuws
Terugkomdag 25e jaars: een warm bad
Ruim 200 alumni die in 1988 met hun studie begonnen, waren zaterdag 2 november in Wageningen voor een reünie. Velen knoopten er nog een avondje kroeg en een overnachting aan vast.
‘Wij hebben er ons socio-weekend van gemaakt’, vertelt Jacqueline Sluijs (Rurale sociologie niet-westers) op de 25e-jaars terugkomdag in Forum op Wageningen Campus. ‘Eigenlijk komen we ieder jaar wel samen, met z’n tienen, elven, ook afhankelijk van wie er in het buitenland is voor werk.’ Zo zijn er ook clubjes huishoudwetenschappers, bosbouwers en veetelers, een oud voetbalteam. Een deel zet de reünie ’s avonds in het centrum voort.
Zes jaar
Ruim een kwart van de 850 alumni van startjaar 1988 is naar de reünie gekomen. De meesten studeerden in zes jaar af; maar niet in een goede tijd. ‘Ik ben misschien wel de enige bosbouwer die nog wat met hout doet. In 1994 ging iedereen die afstudeerde de IT in, er was weinig anders’, vertelt Ferdi Joosse (Bosbouw) en directielid van houthandel Foreco. Bas de Jong (Milieuhygiëne) beaamt dat. Zelf belandde hij na meer dan honderd sollicitatiebrieven in een Melkertbaan. ‘Gelukkig was het voor mij uiteindelijk wel het benodigde opstapje’, lacht De Jong, tegenwoordig programmamanager bij Regio Rivierenland.
Houten bankjes
Rector magnificus Martin Kropff opende de dag met een vrolijk college over de ontwikkeling van de universiteit en de campus: ‘In plaats van op houten bankjes, zoals vroeger in Wiskunde, zitten onze studenten nu op het pluche.’ Daarna vertelden drie alumni over hun carrière: moleculair wetenschapper Edwin Cuppen (nu hoogleraar bij UMC Utrecht en het Hubrecht Instituut), Eerste Kamerlid Anne Koning (Bosbouw, vrij doctoraal) en ondernemer Bart van de Beek (Moleculaire wetenschappen) van Q-Ray. De overeenkomsten: passie voor hun werk en een loopbaan die een uitkomst is van eigen keuzen, toeval en keuzes van anderen.
Buitenland
Enkele reünisten bleken speciaal naar Nederland te zijn gekomen, onder meer vanuit Brazilië, Nieuw-Zeeland, Engeland en Portugal. ‘Ik zie vandaag veel mensen voor het eerst na mijn afstuderen, erg leuk’, vertelt Mirjam Buil (Tropische cultuurtechniek), die sinds 1999 met haar man in Portugal een melkveebedrijf heeft. Veeteler Toine Roozen, terug uit Engeland: ‘Ook al heb je mensen een paar jaar niet gezien, je pakt zo het gesprek weer op.’ De paar alumni die nog in Wageningen wonen zijn net zo blij oude vrienden te ontmoeten. Zo gaat Marieke de Lange (Milieuhygiëne) op de foto met haar ‘DADB-groepje’, een werkgroepje dat op één na compleet aanwezig is. ‘Het voelt als een warm bad, vandaag.’