Nieuws

Tijd voor de volgende stap

article_published_on_label
12 januari 2023

Henry Mentink (32) gaat Agro-innovatiecentrum De Marke per 1 maart verlaten. Binnen zijn huidige functie op De Marke richt hij zich op projectbegeleiding en communicatie. Zijn bevlogenheid en enthousiasme voor zijn werk is aanstekelijk. Wat zijn Henry’s beweegredenen en wat gaat hij doen in de toekomst?

Nadat Henry eerst stage liep en een eindopdracht voor zijn opleiding deed bij De Marke, begon hij in 2009 hier op zijn achttiende met zijn loopbaan. Henry: ‘Ik ben nog wel op sollicitatiegesprek geweest, maar het was snel rond. Eerst werkte ik vier dagen via een uitzendbureau en combineerde ik dat nog met een vervolgopleiding. In het begin lag de focus vooral op de stal en de koeien, want ik ben een koeienliefhebber. Nu werk ik gemiddeld drie en een halve dag per week voor De Marke.’

Liever zelfstandig

‘De eerste jaren waren soms best onzeker. Ik werkte niet in loondienst en elk jaar was het weer afwachten of De Marke open bleef. Werd het project Koeien & Kansen verlengd of niet? Daarna was er nog even sprake van dat De Marke als coöperatie verder zou gaan. Nu Agro-innovatiecentrum De Marke onder de WUR valt zijn er mogelijkheden voor een langetermijnvisie en daar horen mensen in loondienst bij. Voor De Marke is het belangrijk dat er iemand fulltime in dienst komt. Daar heb ik alle begrip voor en ik heb ook de mogelijkheid gekregen om in loondienst te komen. Zelf blijf ik graag als zelfstandige aan het werk, omdat ik dan flexibel ben en kan aanpakken wat op mijn pad komt.

Bronckhorster Beef

Ik zie het ook wel als een uitdaging. Op dit moment run ik, samen met mijn vrouw Romy, familiebedrijf Bronckhorster Beef. Voor onze Wagyu- en Black Angus-koeien hebben we net een nieuwe stal gebouwd en zitten we in een fase dat onze onderneming steeds meer aandacht vraagt. We hebben een winkel die op vrijdag en zaterdag open is. Regelmatig organiseren we open dagen, events en Wagyu-experiences voor grote groepen. Daarnaast krijg ik er ook energie van om met meerdere zaken bezig te zijn en verschillende contacten te hebben. Via mijn eigen adviesbureau wil ik straks de kringlooplandbouw verder helpen uitbouwen, zoals we dit ook al toepassen bij ons eigen bedrijf. Zo blijf ik samenwerken met verschillende adviesorganen binnen de landbouw. Ik zie het afscheid van Agro-innovatiecentrum De Marke dan ook niet als een definitief afscheid. Ik zal hier niet meer structureel werken, maar ik blijf wel graag betrokken.’

Sleutelrol

'De Marke voelt na al die jaren wel een beetje eigen en is het mooi om daar aan mee te hebben mogen bouwen. Ik ga De Marke zeker missen. De collega’s, het sparren over innovatieve ideeën met hen en de ontmoetingen met de bezoekers. Ik kijk met een zeer positief gevoel naar De Marke en ben dankbaar dat ik me hier heb mogen ontwikkelen. Ik heb een fijne tijd met collega’s gehad en had het erg naar mijn zin en zal De Marke ook missen.

Ik zie de toekomst van Agro-innovatiecentrum De Marke heel rooskleurig in; er zijn heel veel vraagstukken waar het proefbedrijf een grote rol in kan spelen. De Marke kan het voortouw nemen om de transitie van de landbouw handen en voeten te geven. Wat kan er allemaal en hoe doen we dat dan? Het innovatiecentrum kan helpen het nieuwe denken in de landbouw op gang te helpen, hoewel er wel weerstand zal zijn. De Marke kan samen met andere partijen een sleutelrol vervullen. Voor de toekomst en voor de landbouw op de zandgronden is het belangrijk dat deze plek er blijft. Ik ben nieuwsgierig hoe dat zal gaan.'

Mail met Henry

Fleur Brinke, manager bij Agro-innovatiecentrum De Marke: 'We gaan Henry ook missen en hadden hem graag in ons team gehouden. We bedanken Henry voor zijn enorme inzet, enthousiasme, innovatieve ideeën, vakkennis en flexibiliteit. In de toekomst blijven we zeker samenwerken, maar op een andere manier.’



.’