Project

Tuinbouwgebied wordt metropolitaan foodcluster (metropolitan food security)

Het doel van metropolitane foodclusters, is om de bevolking van een groeiende metropool te voeden vanuit een conglomeratie dicht bij de stad.

In deze conglomeraties kunnen bedrijven duurzamer produceren en meer profiteren van elkaar door een betere samenwerking. Bij deze intensievere samenwerking gaat zowel om verticale integratie, het dichter bij elkaar brengen van producenten, verwerkers en consumenten binnen een keten, als horizontale integratie, een samenwerking tussen plantaardige, dierlijke en/of afbraakketens. Daarnaast heeft een foodcluster ook een attractieve en educatieve functie.

Metropolitane foodclusters

In deze clusters met hoog geïndustrialiseerde geclusterde, grootschalige landbouw en verwerking in de buurt van een metropool is sprake van een industriële ecologie: landbouwproducten worden in de directe omgeving verwerkt en vervoerd naar de consument in de stad, de rest- en bijproducten worden zo hoogwaardig mogelijk terug in de kringloop gebracht. In de opzet van de foodclusters vindt de productie van veevoer en andere grondgebonden producten verder weg van de stad plaats. De ontwikkeling van een cluster vergt veel kennis en een grote zorgvuldigheid, zowel om het netwerk te bouwen als om de samenwerking te blijven borgen Functies van foodclusters

Metropolitane foodclusters omvatten de volgende functies:

  • Plantaardige productie, dierlijke productie, en waardeketens van afbrekers als bacteriën, algen en schimmels;
  • Verwerking van de agro en food , agrologistiek en handel;
  • Central Processing: een sluitende kringloop van water-, mineralen-, gas-, warmte- en energiestromen;
  • Agro en food services (toeleverende bedrijven, zoals financiële diensten etc.);
  • Onderzoek en innovatie;
  • Demonstratie, educatie en training, kennisoverdracht.

Bij verticale en horizontale ketenintegratie, geclusterd op één locatie of op kortere afstand met elkaar in verband gebracht, zijn juist onderzoek, ontwikkeling, demonstratie en kennisoverdracht van extra waarde voor het foodcluster. Ze garanderen kennisontwikkeling en opleiding van medewerkers.

In Nederland, waar de ruimte schaars is, worden bij de ontwikkeling van foodclusters bestaande voorzieningen gebruikt. In landen als India, Mexico, China, Egypte en de Oekraïne ontwikkelt Alterra, onderdeel van Wageningen UR, dergelijke parken vanaf de kale grond in samenwerking met overheden en bedrijven ter plaatse.

Metropolitane foodclusters in het kort

De voordelen van foodclusters:

  • Innovatie in agro en food tezamen met ondernemerschap
  • Voedselproductie dicht bij de stad – consument • Duurzame productie door hoogwaardige verwerking rest- en bijproducten,en sluiten kringlopen
  • Efficiëntere productie door betere samenwerking tussen bedrijven , overheid en kennisinstituties en tussen bedrijven.
  • Concept metropolitane foodclusters is toepasbaar in nieuwe en bestaande situaties
  • Bijdragen aan voedselzekerheid en voedselveiligheid
  • Continue innovatie door R&D component
  • Clustervorming als focus voor regionale ontwikkeling