UITGELICHT - De Russische paradox; kansen voor Nederlandse bedrijven in de Russische land- en tuinbouwsector

Ook al beschikt Rusland over veel landbouwgrond en voldoende watervoorzieningen, het land importeert een aanzienlijk deel van het voedsel dat het consumeert. Verder valt er een efficiëntieslag te maken in de hele keten om de toenemende vraag naar voedsel (zowel in kwantiteit als kwaliteit) aan te kunnen. Dit blijkt onder andere uit onderzoek van LEI Wageningen UR op verzoek van het ministerie van Economische Zaken.

Rusland is één van de grootste importeurs van landbouwproducten in de wereld. Het gaat dan voornamelijk om dierlijke producten, zoals rundvlees, varken en zuivel, en groenten en fruit. Nederland is een belangrijke leverancier van deze producten op de internationale markt en heeft al een groot aandeel in de levering van kaas, vers varkensvlees en pluimvee-producten.

Nederland heeft Rusland naast producten ook expertise te bieden. Het land heeft grote potentie om meer en betere landbouwproducten te produceren. Het ontbreekt echter aan kennis, ervaring en vaardigheden om de mogelijkheden goed te benutten. Zowel voor Nederlandse ondernemers als publieke organisaties liggen hier kansen.

Puntsgewijs staan hieronder een aantal voorbeelden waar voor Nederlandse organisaties kansen liggen op de Russische land- en tuinbouwmarkt:

  • speciale training- en onderwijsprogramma’s;
  • overheidsondersteuning op nationaal niveau;
  • regionale initiatieven, financieel ondersteund door federale en regionale budgetten;
  • bankondersteuning, zowel multilateraal als private banken;
  • kansen binnen de Moscow Metropolitan Food Security kader;
  • kansen voor initiatieven met betrekking tot dierlijke proteïn;
  • kansen binnen het Nederlandse topsectorenbeleid.

In het memorandum worden de voorbeelden nader toegelicht.