Update

VezelKinetiek2 - een onderzoek naar voedingsvezel afbraak in de darm

​Het eten van voedingsvezels is belangrijk voor het goed functioneren van onze darmen. Deze voedingsvezels dienen ook als voedsel voor onze darmbacteriën. Als darmbacteriën deze voedingsvezels afbreken, worden bepaalde bacteriële stofjes geproduceerd, die mogelijk positieve effecten hebben op de gezondheid. Er is nog veel onbekend over wat er precies gebeurt met voedingsvezels ín de darm. Door deelname aan de VezelKinetiek2-studie, kunt u bijdragen aan de kennis over voedingsvezel afbraak en de geproduceerde bacteriële stofjes in de darm, met hulp van neus-darm sondes.

Meedoen?

Wilt u een bijdrage leveren aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek? Dat kan! Bekijk of u past in het profiel voor deelnemers en lees vervolgens de informatiebrochure. Na aanmelding nemen wij contact met u op en wordt u uitgenodigd voor een informatiesessie bij Wageningen University & Research.

Wat staat er tegenover?

Profiel Deelnemers

Wij zoeken gezonde mannen die:

  • Tussen de 18-60 jaar oud zijn;
  • Een BMI tussen de 18.5-30 kg/m2 hebben (BMI check)
  • Een normaal ontlastingspatroon hebben (gewoonlijk minimaal eenmaal per dag);
  • Een goede algemene gezondheid hebben;
  • Geen operatie hebt ondergaan aan het maag-darm stelsel;
  • Niet roken;
  • Geen medicatie gebruiken;
  • Niet deelnemen aan ander medisch wetenschappelijk onderzoek (afgezien van EetMeetWeet).

Over het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek vindt een informatiebijeenkomst plaats. Het onderzoek zelf bestaat uit het slikken van een supplement voor 7 dagen (een vezelsupplement of placebo supplement), opgevolgd door twee aaneengesloten studiedagen die beide plaats vinden in het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Voor het onderzoek is het nodig dat u twee keer naar Ziekenhuis Gelderse Vallei komt:

  • Op het eerste moment (dag 7 van de studie) zal er een neus-darm sonde geplaatst worden, waarna u ter controle nog in het ziekenhuis blijft gedurende de ochtend (u brengt dan 5 uur in het ziekenhuis door).
  • Op de dag erna vinden er metingen plaats (u brengt dan 8 uur in het ziekenhuis door), namelijk herhaaldelijke afnamen van darmsap via de neus-darm sonde (u voelt hier niets van), herhaaldelijke afnamen van bloed via een infuus (u wordt éénmalig geprikt), adem testen, en levert u urine en ontlasting in.


In totaal brengt u dus ongeveer 15 uur op locatie door.

Het onderzoek vindt plaats in de periode oktober/november/december 2020.

Meer informatie leest u in de informatiebrochure.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan het VezelKinetiek2-onderzoek en/of wilt u er meer over weten? Lees dan de informatiebrochure voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek.

Heeft u vragen of wilt u uw aanmelden voor het onderzoek, neem dan contact op met het onderzoeksteam via: vezel.kinetiek@wur.nl.