Nieuws

Voedselverspillingsvrije week op Wageningen Campus

Gepubliceerd op
8 september 2022

Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker is het dat we zo min mogelijk eten verspillen. Doe daarom ook mee aan de Verspillingsvrije Week van 12 tot en met 18 september. Iedereen die eet kan meedoen, thuis of op de campus.

De Voedselverspillingsvrije week 2022 is een initiatief van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Creatief omgaan met restjes

Niemand wil voedsel verspillen. Door thuis creatief om te gaan met restjes, voorkom je al een hoop verspilling. Als iedereen z’n kleine bijdrage levert, dan komen we samen tot een groots resultaat voor ons klimaat. Zo kun je bijvoorbeeld restjes bewaren op een aparte plank in de koelkast, zodat je ze niet vergeet. Of kook op maat, door bijvoorbeeld rijst af te meten, dan houd je minder snel restjes over.

Verspillingsvrije campus

Ook op Wageningen Campus proberen we zo min mogelijk voedsel te verspillen. In de week van 12 tot en met 18 september zetten cateraars CIRFOOD, Hutten en OSP #verspillingsvrij op het menu. Iedere dag zijn er in de gebouwen Aurora, Impulse, Omnia, Forum en Orion diverse verspillingsvrije gerechten, producten en activiteiten, waarmee zij laten hoe ze samenwerken met partners, zoals Orbisk, Foodsharing en Too Good To Go.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Programma Verspillingsvrije week

In de verspillingsvrijeweek zal op diverse locaties door de cateraars iedere dag een ander verspillingsvrij gerecht in de spotlights worden gezet. Dit kan bijvoorbeeld een bananenbrood zijn, gemaakt van overrijpe bananen, een puddingbrood van broodresten of een soep gemaakt van de kopjes en kontjes van de groenten die overblijven.

Ook wordt er op enkele locaties Verspillingssoep geserveerd. Deze soep komt uit de Verspillingsfabriek, waarmee een grootschalig antwoord wordt gegeven op de enorme verspilling van reststromen verse groenten. In de fabriek werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die van geredde groenten smaakvolle soepen, sauzen en stoofgerechten bereiden.

Verder staat dagelijks het Zwamcijsje van de Wageningen start-up UmaMeats op het menu. Zwamcijsje is een prachtig voorbeeld van Circulaire voeding, minder verspillen en meer ingrediënten uit de buurt. Jaarlijks wordt ongeveer een derde van de landbouwgrond ingezaaid met granen, voor o.a. brood. Maar meer dan de helft van het graan is stro, dat vaak op het land wordt achtergelaten. Paddenstoelen groeien heel goed op stro, en zetten het om in trossen paddenstoelen rijk aan vitamines, mineralen en eiwitten. Zo verspillen we geen stro!

Ook is er een demonstratie van de geautomatiseerde food waste monitor Orbisk. Met hun Orbisk helpen zij professionele keukens grip te krijgen op hun voedselverspilling, door te herkennen en te meten wat voor soort voedsel er wordt weggegooid, in welke hoeveelheid en op welk moment van de dag.

Wageningen Campus verspillingsvrij?

Wat doen we als Wageningen Campus zelf om voedselverspilling tegen te gaan? ‘Er is nog veel werk te doen op dat vlak en er zijn nog veel kansen die we kunnen benutten, zegt Sanne Stroosnijder, programma manager Food Loss and Waste Prevention en lid van het kernteam van Samen Tegen Voedselverspilling.

Dat we met alle betrokkenen op de Wageningen Campus dit jaar mee doen aan de voedselverspillingsvrije week is in ieder geval een stap in de goede richting. Zo betrekken we onze studenten en medewerkers bij dit belangrijke onderwerp in de transitie naar een duurzame en circulaire economie. Maar we willen graag nader in gesprek gaan met alle actoren op de campus. Dit jaar mogen we al op bezoek bij van het Unilever Foods Innovation Centre, maar volgend jaar hopen we er nog meer campus residents bij te betrekken.’