Nieuws

Wageningse meteorologen versterken ijs op Elfstedenroute

Gepubliceerd op
7 februari 2012

De Wageningse meteoroloog Bert Heusinkveld laat vanavond in Editie NL (18.15 uur) zien hoe de aangroei van het Elfstedenijs in Friesland een stevig handje kan worden geholpen

Zijn demonstratie met zgn. droog ijs  gaf een bemoedigende uitslag: binnen één uur groeide de ijslaag in het Friese IJlst met twee centimeter.

20120207_Elfstedenijs_FotBertHeusinkveld_Klein1.jpg

Op de ijsvloer in IJlst, ca 26 kilometer onder het startpunt in Leeuwarden, nam Bert Heusinkveld van de leerstoelgroep Meteorologie en Luchtkwaliteit van, Wageningen University een open vorm en deponeerde daarin de korrels droog ijs. Daarna dekte hij de droogijslaag af met een slaapzak. Uit metingen blijkt dat het ijs plaatselijk een temperatuur kreeg van min 80 graden, waardoor het aan de onderzijde sterk aangroeit. Aan de bovenzijde kan dan gemakkelijk een dikke laag rijp ontstaan, maar de afdekkende slaapzak voorkomt dit.

Een soortgelijk effect is te verkrijgen door aan ijs in een waterdichte zak keukenzout toe te voegen. Het zout dwingt het ijs tot smelten waarbij het de daartoe benodigde warmte onttrekt aan zijn omgeving: de dunne ijsvloer, die vervolgens dikker en dikker wordt. Het zout-ijs mengsel verlaagt de temperatuur tot min 18 graden.

In de tijd dat het ijs aangroeide begon Bert met een volgend experiment: Het bekleden van de onderzijde van een zware brug met aluminiumfolie. Het ijs onder bruggen vormt vaak een zwakke schakel in de route. Het folie vermindert de warmtestraling van de brug in de richting van het ijs, zodat de aangroei versnelt.

Editie NL had Wageningen UR benaderd voor ideeën om de ijsgroei op de Elfstedenroute te bevorderen. Bert Heusinkveld kwam al brainstormend met een scala aan mogelijkheden. De experimenten zijn door RTL Editie NL vastgelegd en worden dinsdag 7 februari om 18.15 uur uitgezonden op RTL 4.