Weg fobie (spinnenangst)
Angst voor spinnen behoort tot een van de meest bekende fobieën. Maar of dat nu wel zo terecht is. Eugène Bruins, spinnenliefhebber, afgestudeerd insectendeskundige en curator van het Artis-Insectarium, meent in ieder geval van niet. Zaterdag 23 september komt hij terug naar “zijn studentenstad” om mensen met een spinnenangst te helpen.
In Nederland is angst voor spinnen niet nodig. Wil men door een spin gebeten worden dient men daar eerst veel moeite voor te doen. En zelfs na de nodige provocatie lukt het vrijwel geen enkele soort door de menselijke huid heen te komen. Mocht het dan toch een keer lukken, dan blijft de beet zonder enig gevolg. In Nederland althans.
Bruins’ workshop heeft als voornaamste doel dat mensen met een arachnofobie in de toekomst niet meer in paniek raken bij het zien van een spin. Als belangrijkste hulpkrachten worden daarvoor onder andere een aantal vogelspinnen van verschillend formaat ingezet. Ze hebben de naam vreselijk gevaarlijk te zijn, maar in werkelijkheid zijn veel soorten de sulletjes uit de spinnenwereld.
Van de 40.000 spinnensoorten is er van slechts een paar honderd bekend dat ze mensen pijnlijk kunnen bijten. Bij maar een paar soorten is het gif echt gevaarlijk. Enkele daarvan, zoals zwarte weduwe en vioolspin, passeren even de revue, ook al wonen zij ver van ons vandaan. En wat is nu eigenlijk een bananenspin?
Hoe mensen van hun spinnenfobie afgeholpen worden wordt hier verder niet toegelicht. Maar de jarenlange ervaring leert dat het wel werkt. Uiteindelijk zet hij vrijwel iedereen een vogelspin op zijn hand.
Deelnemers wordt daarom geadviseerd een fototoestel mee te nemen. Mensen met een spinnenangst krijgen uiteraard de meeste aandacht, maar mogelijk dat ook enkele andere toeschouwers desgewenst hun hand onder een vogelspin zien verdwijnen (…).
Mocht een van de aanwezigen angst hebben voor andere creepy crawlies, dan kan ook hier enige aandacht aan gegeven worden.