Nieuws

WUR, CERN en CORMEC slaan handen ineen om grondstoffen- en financiële markten te beschermen

article_published_on_label
20 februari 2020

Wageningen University & Research (WUR), de Europese organisatie voor kernonderzoek (CERN) en het Commodity Risk Management Expertise Center (CORMEC) tekenden een overeenkomst om gezamenlijk onderzoek te gaan doen. Doel van dit onderzoek is nieuwe methodes te vinden om grondstoffen- en financiële markten te beschermen tegen malversaties (fraude), onregelmatigheden te identificeren die de integriteit van deze markten schaden en het ontwerp en de regulering van deze markten te verbeteren.

Tijdens een bezoek aan CERN realiseerde Joost Pennings, hoogleraar marktkunde aan de WUR, zich dat er overeenkomsten zijn tussen de miljarden deeltjesbotsingen in de Large Hadron Collider (deeltjesversneller) van CERN en de flitshandel op de goederentermijnmarkten waarbij meerdere orders per nanoseconde worden geplaatst. Bij de meeste transacties of deeltjesbotsingen treden geen afwijkingen op. Gebeurt dat wel, dan kan dit leiden tot nieuwe, baanbrekende inzichten voor zowel economen als fysici.

Het onderzoek maakt gebruik van unieke marktgegevens van WUR en CORMEC (Commodity Risk Management Expertise Center) en hun uitgebreide kennis van markten. CERN brengt belangrijke expertise in op het gebied van data-analyse en technieken zoals ROOT. Deze expertise draagt een steentje bij aan het tegengaan van marktfluctuaties veroorzaakt door onregelmatigheden die mogelijk het gevolg zijn van marktontwerp en marktmanipulaties die optreden bij frauduleus gedrag.

Veiligere en stabielere marktomstandigheden

WUR, CERN en CORMEC streven ernaar om marktmanipulatie te identificeren en te voorspellen. Dit moet ervoor zorgen dat regelgevers in staat zijn om veiligere en stabielere marktomstandigheden te creëren doordat zij gelijke tred kunnen houden met de snel veranderende handelsomgeving. Dit zal leiden tot een betere regulering en ontwikkeling van marktstructuren (ontwerp), waardoor de integriteit van de markten zal verbeteren. Het onderzoek kan leiden tot de ontwikkeling van diagnostische hulpmiddelen waarmee financiële instabiliteit voorspeld kan worden. Bovendien krijgen marktpartijen (hedgers) meer inzicht in risicomanagement, waardoor kapitaalkosten dalen; een noodzakelijke voorwaarde voor innovatie.

Het drie jaar durende onderzoek, genaamd 'High Energy Physics Tools in Limit Order Book Analysis' (HighLO), wordt ondersteund door de Provincie Limburg. De eerste resultaten worden eind dit jaar verwacht.