Nieuws

WUR partner in nieuw onderzoek infectieziekten

Gepubliceerd op
12 juni 2019

Wageningen University & Research (WUR) zal de komende vijf jaren als een van de partners binnen het Netherlands Centre for One Health onderzoeken hoe we in Nederland beter voorbereid kunnen zijn op infectieziekten overgedragen door muggen. De NWO heeft daarvoor een bedrag van bijna negen miljoen euro onderzoeksgeld toegekend, aangevuld tot 10 miljoen door bijdragen van zeven publieke organisaties die meewerken in het onderzoek. Uniek is het multidisciplinaire karakter van de samenwerking, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van Citizen Science.

Uitbraken van (nieuwe) infectieziekten bij mens en dier komen wereldwijd steeds vaker voor. Dat heeft te maken met diverse factoren, zoals bevolkingsgroei, internationale handel, reisverkeer en klimaatverandering. In Nederland wonen relatief veel mensen en (landbouw)dieren dicht op elkaar. In combinatie met ons waterrijke landschap en drukke internationale (handels)verkeer, maakt dit ook ons kwetsbaar voor uitbraken van infectieziekten.

One Health-aanpak

Professor Marion Koopmans, viroloog Erasmus MC en een van de wetenschappelijk directeuren van het Netherlands Centre for One Health: “Grote ziekte-uitbraken zijn gelukkig vrij zeldzaam. Maar áls het gebeurt, gaan we vanaf dat moment pas onderzoek doen, waarmee we achter de feiten aanlopen. Door de veranderende wereld moeten we er rekening mee houden dat infectieziekte-uitbraken vaker voor gaan komen, ook in Europa. Daarom gaan wij de krachten bundelen. En omdat de gezondheid van mensen, dieren en omgeving met elkaar samenhangt, doen we dat met partners uit verschillende disciplines in een zogenaamde One Health-aanpak. Samen beter voorbereid op de toekomst.”

Vanuit WUR doen de volgende onderzoekers mee aan dit onderzoek:

  • Martin Scheffer, Environmental Sciencies
  • Jeroen Kortekaas en Wim van der Poel, Bioveterinary Research
  • Fred de Boer en Kevin Matson, Ecology Group
  • Gorben Pijlman van Virology
  • Sander Koenraadt, Entomology
  • Mart de Jong, Quantativive veterinary Epidemiology
  • Aart van Amerongen van Food & Biobased Research.

Voor meer informatie, lees het uitgebreidere bericht: