Project

Zwemtraining beïnvloedt zebravisontwikkeling: van moleculen naar functie

In de afgelopen decennia is het duidelijk geworden dat niet alleen moleculaire signalen maar ook mechanische krachten belangrijke regulatoren zijn van ontwikkelingsprocessen. Om de moleculaire mechanismen betrokken bij de regulatie van ontwikkelingsprocessen door mechanische krachten verder te ontrafelen, werden zebravissen onderworpen aan zwemtraining (wat hoogstwaarschijnlijk de mechanische belasting verhoogde) en werd het effect hiervan onderzocht op een moleculaire, morfologische en kinematische niveau tijdens larvale zebravisontwikkeling.

Resultaten

Deze studie heeft als eerste aangetoond dat zwemtraining groei kan stimuleren en dat het kan leiden tot moleculaire en morfologische veranderingen tijdens de larvale zebravisontwikkeling en in de staartvin. Zo werd bijvoorbeeld de volgorde van de aanleg van de skeletelementen in de kop, romp en vinnen beïnvloed door de zwemtraining.

Verder werd als eerste aangetoond dat variërende stroomomstandigheden leiden tot hogere piekkrommingen in de staartvin. Een beter begrip van de moleculaire en mechanische factoren die betrokken zijn bij de regulatie van ontwikkelingsprocessen kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor bepaalde humane ziekten zoals osteoporose en kanker.