Nieuws en Agenda

Update 10 juni

Sports Centre de Bongerd ook open voor vluchtelingen uit Oekraïne

Sports Centre de Bongerd is het sportcentrum voor studenten en medewerkers van Wageningen University & Research. We zijn er voor iedereen die in beweging wil komen; van beginnende tot gevorderde sporters en nu dus ook voor vluchtelingen uit Oekraïne (>16 jaar).

Hoe werkt het?

Je meldt je bij de receptiebalie van het SCB op onderstaand adres. Wij maken daar een foto van je en vragen een WURcard voor gasten aan. Dat is een blauwe WUR-kaart waarmee je kan inchecken als je binnenkomt en waaraan een nummer is gekoppeld, dat je moet gebruiken om lessen, cursussenof squash- en tennisbanen te reserveren. Het kan zijn dat tussen aanmelden en het afleveren van de WURcard wat tijd zit.

Alle lessen die we aanbieden kan je vinden op de website van het SCB in het Sportaanbod

Nadat je een account hebt aangemaakt (we helpen je daarmee), kan je met het nummer van je WURcard een les, cursus of een baan reserveren op de website. Het SCB heeft ook 32 studentensportverenigingen; je kan alleen deelnemen aan deze lessen of lid worden als je zelf ook student bent.

Fitness

Gebruik maken van de fitnessruimte kan op ieder moment van de dag tussen 08:30 – 23:30 uur. Je moet hier wel eenmalig een introductieles volgen. Dit proberen we voor jullie in groepen te organiseren, waarbij we ook vertalers aanwezig hebben. Mocht je gebruik willen maken van de fitnessruimte, stuur dan even een mailtje naar office.fb-sportscentre@wur.nl met in de titel ‘Gebruik fitnessruimte’ en wij zullen dan een centraal moment voor jullie plannen. Na je eenmalige introductie kan je komen wanneer je wilt met je WURcard.

Update 23 mei 2022

Sportinstructeur Pole Dance

(2 lesuren per week)
WIJ ZOEKEN: m.i.v. 6 september 2022 een enthousiaste en energieke Pole Dance instructeur voor 2 lesuren per week. De lesuren vinden plaats op dinsdagavond van 18:30 uur tot 20.30 uur, waarvan 1 uur in cursusvorm wordt gegeven en 1 uur aan de studentensportvereniging Allegra. Voor studenten en medewerkers van Wageningen Universiteit Research verzorg je op Sports Centre de Bongerd goed opgebouwde, energieke Pole dance lessen. Je hebt kennis van basis krachttraining en weet dit in je training te integreren. Je bent een enthousiaste instructeur die elke les weet te verrassen. Je kunt je deelnemers zowel in het Nederlands als in het Engels uitleg geven. Je hebt er plezier in anderen op hun eigen niveau te activeren en in beweging te brengen. Je bent creatief en flexibel en kunt je trainingen aanpassen aan het niveau van je deelnemers.

WIJ VRAGEN: een creatieve, enthousiaste en energieke instructeur Pole Dance, die ongedwongen met de doelgroep “student” om kan gaan. Een certificaat Pole Dance instructeur is een vereiste voor deze functie. Bij voorkeur heb je een basis sportopleiding zoals CIOS, ALO of MDGO SB. Beheersing van de Engelse taal als spreek- en vaktaal is een must. Een aantal keren per jaar ben je buiten je vaste werkuren bij een docentenoverleg, bijscholing, WeDay, AID en/of personeels-uitje aanwezig.
Voor deze functie wordt gevraagd om een betrokken, actieve, initiatief nemende persoonlijkheid waarbij de competenties klantgerichtheid, samenwerken, sociabiliteit, communicatieve vaardigheden en optreden een belangrijke rol spelen.

WIJ BIEDEN: een tijdelijk dienstverband van 2 lesuren per week met uitzicht op een dienstverband voor onbepaalde tijd. (dit is met voorbereidingstijd 2,8 uur betaald) Het salaris bedraagt min. 2710,-- en max. € 3619,= bruto per maand bij een voltijdse aanstelling. (Schaal 8, HAY-profiel sportdocent 3.)
Daarnaast bieden wij:
• 8% vakantietoeslag;
• een structurele eindejaarsuitkering van 8,4%;
• uitstekende opleidingsmogelijkheden en secundaire arbeidsvoorwaarden;
• uitstekende pensioenregeling via ABP;
• een keuzemodel om een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samen te stellen, zoals een fietsplan;
• bedrijfskleding
• Basis sportrechten medewerkers bij Sports Centre de Bongerd
Een levendige werkplek waar je gemakkelijk contacten legt en waar veel activiteiten plaatsvinden op de Wageningen Campus. En waar zowel het onderwijs, het onderzoek als het bedrijfsleven is vertegenwoordigd.

WIL JE MEER INFORMATIE? Voor een reactie op deze functie en voor meer informatie kun je contact opnemen met: Sports Centre de Bongerd: Ellen van Kalsbeek 0317-488483, ellen.vankalsbeek@wur.nl
Voor vragen over de aanstelling kan je ook contact opnemen met Milly Rieff, HR-adviseur Facilitair Bedrijf WUR, telefoon 0317-480051, milly.rieff@wur.nl
Wil je op deze vacature solliciteren, stuur dan een email met jouw CV en motivatie naar Milly Rieff, email: milly.rieff@wur.nl
Deze vacature staat open tot vrijdag 27 mei 2022
WIJ ZIJN: Sports Centre de Bongerd wordt gefaciliteerd door Wageningen University & Research (Wageningen UR) en biedt studenten en medewerkers van Wageningen UR meer dan 60 verschillende sport- en beweeg activiteiten aan. Tevens organiseren wij in samenwerking met de Sportstichting Thymos tal van evenementen en toernooien voor de studenten. Het sportcentrum bevindt zich aan de rand van de campus. Door het grote aantal internationale studenten is de voertaal op de campus grotendeels Engels.

Corona update SCB 7 februari 2022

Hieronder de belangrijkste wijzigingen voor Sports Centre de Bongerd (SCB):

 • Het SCB mag weer open en we verwelkomen jullie graag vanaf maandag 17 januari.
 • Op alle dagen wordt er aan de voordeur gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs en je moet bij navraag een identiteitsbewijs kunnen overleggen (WURcard, rijbewijs of paspoort). Houd rekening met oponthoud bij de voordeur vanwege de controles en kom dus ruim op tijd.
 • Mondkapjes zijn binnen verplicht behalve bij het sporten.
 • Binnen is de 1,5 meter ook weer van kracht in de gangen en kleedkamers, behalve als je aan het sporten bent.
 • De Sports Pub is open van 17.00-22.00 uur.
 • De buitenkleedkamers zijn alleen bereikbaar via de voordeur.
 • Voor toegang tot het zwembad dien je op alle momenten een coronatoegangsbewijs en een identiteitsbewijs te kunnen overleggen. Hier geldt je WURcard niet als identiteitsbewijs en dien je dus een rijbewijs of paspoort te kunnen tonen.

  5 november 2021

  Coronavirus Update

  Hieronder de belangrijkste wijzigingen in de SCB-coronamaatregelen vanaf zaterdag 6 november:

  • Van maandag tot en met donderdag dien je een mondkapje in de gangen van het SCB te dragen en in de Sports Pub, indien je niet zit!
  • Op vrijdag, zaterdag en zondag wordt er aan de voordeur van het SCB gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs en moet je bij navraag een identiteitsbewijs kunnen overleggen (WURcard, rijbewijs of paspoort).
  • Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn de buitenkleedkamers alleen bereikbaar via de voordeur
  • Buitensporten zijn vrijgesteld van controles. Wel dient publiek 1,5 meter afstand te houden.
  • Het terras van de Sports Pub is op vrijdag, zaterdag en zondag gesloten.
  • Voor toegang tot Sportfondsenbad De Bongerd dien je op alle momenten een coronatoegangsbewijs en een identiteitsbewijs te kunnen overleggen (WURcard, rijbewijs of paspoort). 

  Vanaf zaterdag 6 november aanstaande gelden weer verscherpte coronaregels. Voor sport geldt dat alle personen boven 18 jaar een coronatoegangsbewijs moeten overleggen naast een identiteitsbewijs (WURcard, rijbewijs of paspoort). Echter omdat de accommodatie van Sports Centre de Bongerd van maandag tot en met donderdag alleen toegankelijk is voor WU-studenten en WUR-medewerkers die deelnemen aan het sportprogramma of gebruik maken van de accommodatie, heeft het WUR-coronacrisisteam besloten dat er op deze dagen geen controle hoeft plaats te vinden. Wel ben je dan verplicht een mondkapje in de gangen van het SCB te dragen en in de Sports Pub, indien je niet zit!

  20 september 2021

  Er is een fout opgetreden tussen de koppeling van 2 systemen. Hierdoor krijgen sommigen van jullie de melding - EIND DATUM VAN HET SPORTRECHT LIGT NA DE KAARTGELDIGHEID - Er wordt hard gewerkt om dit probleem op de te lossen tot die tijd is het kopen van sportrechten voor jou niet mogelijk. Sorry voor het ongemak.

  16 augustus 2021

  Compensatie sportrechten 2020-2021

  Compensatie sportrechten Sports Centre De Bongerd

  Sports Centre de Bongerd is een aantal maanden gesloten geweest. Daarom kun je nu compensatie krijgen op je sportrechten. Dit zijn de mogelijkheden:
  Korting op jaarrechten
  Had je in het collegejaar 2020-2021 jaarrechten of halfjaarrechten? Dan heb je recht op korting voor de jaarrechten in het komende collegejaar 2021-2022. Deze korting kan je vanaf vrijdag 20 augustus tot 1 november alleen online aanvragen bij aanschaf van nieuwe jaarrechten 2021-2022 via de SCB-app of website.
   
  Teruggave bedrag
  Kan je het komend collegejaar niet meer sporten bij het SCB? Dan kun je restitutie aanvragen tot een maximum bedrag van € 60, afhankelijk van je betaalde sportrechten.
   
  Donatie
  Het is ook mogelijk af te zien van de geboden compensatie. Je doneert dan de korting geheel of gedeeltelijk aan het SCB. We waarderen het heel erg als je ons op deze manier ondersteunt. Je kunt vanaf 20 augustus bij aanschaf van nieuwe jaarrechten 2021-2022 in de SCB-app of website aangeven of je het volledige bedrag of een deel van het compensatiebedrag wilt schenken.
   
  Wat je ook kiest: we zijn hoe dan ook dankbaar voor je deelname aan het SCB-sportprogramma. We ontvangen je op gepaste afstand, maar met wijd open armen, want ook afgelopen collegejaar hebben we je heel moeten missen! Meer informatie over het actuele sportaanbod vind je op onze homepage.
   
  Aanvraagformulier
  Zou je je aanvraag voor 1 oktober 2021 willen insturen? Bij voorbaat dank!
   

  Crop top

  Zeven jaar geleden bleek uit klanttevredenheidsonderzoeken dat met name studentes het krachtdeel in de fitnessruimte van Sports Centre de Bongerd (SCB) erg intimiderend vonden, vanwege mannelijke studenten die in hemdjes voor de spiegel hun workout stonden te doen. Als reactie hierop hebben we toen op gestuurd om hemdjes en petjes te verbannen, hebben we actief geholpen bij het opzetten van een krachtsportvereniging en zijn er krachttrainingscursussen specifiek voor vrouwen gestart.

  Dat heeft geleid tot een bloeiende krachtsportvereniging met meer vrouwen dan mannen en een totaal andere sfeer in het ‘krachthonk’ waar mannen en vrouwen nu gezamenlijk trainen.

  De fitnesssectie heeft in 2016 haar huisregels omgezet in een ‘Checklist to enter the Fitness room’ waarin vanuit hygiënisch oogpunt gesteld is dat iedereen een handdoek bij zich moet hebben, schoon sportschoeisel moet dragen (No outdoor shoes, no socks, no flip flops, not bare-footed) en ‘proper sports clothes’ (No jeans, no jackets, no caps). Regels die eigenlijk nooit ter discussie hebben gestaan (tenzij iemand een handdoek vergeten was of de schoenen niet schoon waren).

  Het SCB en de fitnesssectie probeert een klimaat te scheppen waar iedereen zich veilig voelt. Dat hebben we proberen uit te dragen met de stelregel dat borsten, buik en billen bedekt moeten zijn en ik durf te stellen dat dit jaren zonder problemen heeft gefunctioneerd. In het tweejaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek onder alle studenten, krijgen we juist terug dat mensen zich bij ons juist veilig en prettig voelen. 

  De laatste tijd hebben we juist in de fitnessruimte ervaren dat het steeds bloter wordt mede ingegeven door het kledingaanbod zoals sportmerken dit op dit moment aanbieden. Onze fitnessinstructeurs ervaren echter ook dat een deel van de klanten zich daar ongemakkelijk bij voelt.

  We leven in een vrij land, waar in iedereen vrij moet kunnen zijn wie hij/zij wil zijn en welke kleding er gedragen mag worden.

  Daarom onderschrijf ik de kritiek dat juist door het noemen van het kledingstuk crop top een zeer onhandige actie was, waardoor er een totaal verkeerd beeld is ontstaan; hier had een algemene mededeling geplaatst moeten worden zoals op de ‘Checklist to enter the Fitness room’. Ik zie ook dat sportkleding op dit moment sowieso een item is: Op het WK Beachvolleyball in Qatar hebben vrouwen hun kleding aangepast aan de cultuur en op het WK Turnen hebben de Duitse vrouwen er bewust voor gekozen geen traditionele turnpakjes meer te dragen, omdat er foto’s van hen gemaakt werden in ongemakkelijke posities, die vervolgens op internet werden gedeeld.

  Ik sta volledig achter het beleid dat iedereen zich in de fitnessruimte en in de rest van de accommodatie van het SCB veilig moet kunnen voelen of je nu dik, dun, oud, jong, medewerker, student, gelovig of ongelovig bent.

  Ons beleid en onze communicatie richt zich op de fitheid, vitaliteit en gezonde leefstijl en daaraan gekoppeld hebben we altijd bewust gekozen om nooit stockfoto’s te gebruiken met ‘perfecte modellen’, maar juist afbeeldingen van onze eigen studenten en medewerkers (uiteraard met toestemming).

  Daarnaast zou ik graag met jou en andere sporters in gesprek over of en welke kledingvoorschriften jullie voorstellen. We hebben daarom al een aantal ‘criticasters’ uitgenodigd.

  Henri ten Klooster

  Hoofd Sports Centre de Bongerd

   

  4 juni 2021

  We mogen weer meer!

  Vanaf zaterdag 5 juni zijn er versoepelingen op sportgebied en hiermee mogen we zo wel binnen als buiten lessen aanbieden aan groepen van 50 personen per ruimte.

  Wat houdt dit voor jou in:

  • In de fitnessruimte mogen we i.p.v. 30 nu 45 mensen toelaten. Wel moet je nog steeds van te voren een tijdblok van 75 minuten reserveren.
  •  Alle binnensporten zijn weer toegestaan. Bij alle groepslessen geldt nog steeds 1,5 meter.
  •  Ook contactsporten zoals bijvoorbeeld Basketbal, Handbal, Jiujitsu en Turnen zijn weer toegestaan. 
  •  Dat geldt ook voor Squash en Indoor biking!
  •  AquaFit en AquaBootcamp in Sportfondsenbad De Bongerd starten weer op. Reserveren via de app/website van het SCB
  •  Buiten sporten mag voor mensen >28 jaar weer in groepsverband met maximaal 50 personen.
  • De Online workouts, Outdoor workouts en FunXtional Fitness Extra verdwijnen vanaf zaterdag 5 juni.

  Alle activiteiten zijn weer rechtstreeks in het Sportaanbod te vinden.

  • Douchen is toegestaan maar alleen overdag tussen 09:00-16:30 uur.
  • De Sports Pub is zowel binnen als buiten open voor 50 personen van 17:00-22:00 uur voor een hapje en een drankje.

  Als je komt sporten moet je nog steeds:

  •  Buiten verzamelen en wachten tot je door een docent of fitness assistent wordt opgehaald en naar je sportaccommodatie wordt begeleid.
  •  Je handen ontsmetten voordat je het SCB binnen gaat.
  •  Omgekleed naar het SCB komen. Douchen en omkleden is alleen achteraf mogelijk in een van beschikbare kleedkamers 7 - 10.
  •  1,5 meter afstand houden in de gangen en een mondkapje dragen.
  •  Reserveren via app/website SCB om deel te kunnen nemen aan het banenzwemmen van Sportfondsenbad De Bongerd.

  We zijn er bijna. Blijf voorzichtig maar blijf vooral bewegen!

  25 mei 2021

  fitness_hal4_internetbanner.jpg

  Sports Centre de Bongerd; flexibel in coronatijd

  Normaal volstaat één jaarrooster voor alle binnen- en buitensporters op Sports Centre de Bongerd (SCB). Maar sinds het coronavirus, kan na elke persconferentie het nieuwe rooster weer de prullenmand in. Dat vraagt flexibiliteit van de medewerkers. Wat zijn hun ervaringen tijdens de afgelopen periode en hoe kunnen ze daar hun voordeel mee doen voor de toekomst?

  De laatste examens in de sportzalen van de Bongerd zaten erop en er werd met een borreltje afscheid genomen van de toenmalige pub beheerder John Schouten. We schrijven 15 maart 2020. Nederland ging in een “intelligente lockdown” en de wereld zag er anders uit. De horeca, de sportzalen en alle trainingsfaciliteiten van SCB moesten noodgedwongen dicht. Niemand – de leden van de 32 studentensportverenigingen, alle medewerkers en studenten met sportrechten – mocht meer komen sporten.

  Enerverend en chaotisch
  Henk Arts, coördinator bedrijfsvoering SCB, was toen net 2 maanden in dienst: “Dat was balen voor iedereen, maar je steekt met de drie Coördinatoren Sport en het hoofd SCB Henri ten Klooster de koppen bij elkaar en bedenkt samen: we moeten dicht, maar wat kan er wel? Vervolgens is het snel schakelen en zorgen dat het weer loopt. De eerste week van de lockdown hadden we al onlinetrainingen op YouTube gezet en vrij snel daarna gaven we allerlei livestream lessen.”
  Henk Arts omschrijft de afgelopen 14 maanden als een ‘rollercoaster ride’ waarbij het met periodes stil en saai was, maar vaker enerverend en hectisch. Hij concludeert dat de docenten en medewerkers zich heel flexibel hebben opgesteld. “Met elkaar zijn we een heel goed team gebleken wat snel kon schakelen.”

  Henk Arts: ‘Voordeel van deze coronaperiode is dat we heel veel nieuwe ervaringen hebben opgedaan.’

  Operationele aanpassingen
  De gevolgen van de afwisseling tussen lockdowns en versoepelingen waren legio voor de operationele gang van zaken op de Bongerd. Henk vertelt dat er zeven scenario’s zijn gepasseerd, waarbij steeds weer iets meer of minder mocht. Zowel de programmering van de groepslessen als van de studentensportverenigingen moest daar keer op keer op worden aangepast. Iedereen moest daarover worden geïnformeerd, ook over de online alternatieven. Henk en collega’s moesten communiceren met de besturen van alle 32 studentensportverenigingen, over waar en wanneer sporten, over de richtlijnen van RIVM en over de bijbehorende protocollen.

  Eén sportzaal is ingezet voor practica op 1,5 m, de Bongerd was deze zomer kort testlocatie en onlangs priklocatie voor medisch centrum Kortenoord. Tijdens de lockdowns is er opgeruimd, schoongemaakt en onderhoud gedaan. De pub heeft een opknapbeurt gekregen en is er gekeken naar het assortiment en leveranciers. Henk past steeds weer de roosters aan de situatie aan, zet de (online) lessen in het reserveringssysteem en zorgt dat docenten en deelnemers de juiste links krijgen. Henk: “Never a dull day. Ik was hiervoor operationeel manager bij Jaarbeurs in Utrecht, dus plannen en organiseren zit mij in het bloed. We werken hier met 70 mensen, veelal parttimers, en normaal hebben we ook veel events, ook voor externen. Dat moet je wel liggen. Ik hoop dat het in september weer op een normale manier enerverend wordt en dat we weer gewoon kunnen sporten. Ik ben benieuwd hoe het in het ‘echie’ is. Voordeel van zo’n periode is dat we heel veel nieuwe ervaringen hebben opgedaan, vooral met online media en in de onderlinge samenwerking.”

  Dilemma’s
  Ook Ingi en haar twee mede-sportcoördinatoren stonden aan het begin van de lockdown voor dilemma’s die soms niet meevielen. Ingi: “Voor sommige docenten was het online lesgeven ver buiten hun comfortzone. Overigens kun je vele sporten, neem schermen of frisbeeën, niet via een beeldscherm geven.” Dit voorjaar, toen SCB weer helemaal gesloten was, zijn de docenten gestimuleerd om online bijscholingen te gaan volgen via MOOCs, of workshops als zelfontwikkeling en herkennen van een burn-out. Kennis waar de docenten in hun werk ook iets aan hebben.

  Ingi Alofs: ‘Het online lesgeven blijkt hartstikke leuk en blijkt duidelijk in een behoefte te voorzien’

  Online sporten
  Studenten en medewerkers konden tijdens de lockdown eerst sporten via video’s op YouTube en later via Teams. Ingi: “In maart was nog niet bekend dat het allemaal zo lang ging duren, dus zijn we gestart met video’s op YouTube. Omdat het onduidelijk is wie deze video’s bekeken en waar die video’s werden gedeeld wilden we onze sporters op een andere manier bedienen. Dus zijn we geswitcht naar Teams. Op die manier kunnen we de lessen persoonlijk maken en hebben we als docent meer interactie met de deelnemers. Zo hebben we tijdens de lockdowns al onze zogenaamde ‘intekensporters’ toch aan het bewegen kunnen houden. Met een minder divers aanbod aan sporten en een lagere frequentie per week, maar vaak met meer mensen.”

  Ingi vertelt dat de sportdocenten ook op verzoek van WUR-docenten met oefeningen inbreken tijdens lange online colleges, het zogenaamde Bottoms Up (PauseXpress voor studenten). Dit online lesgeven wordt niet alleen door de deelnemers gewaardeerd, maar blijkt ook voor de sportdocenten hartstikke leuk en blijkt duidelijk in een behoefte te voorzien.”

  PauseXpress
  SCB verzorgt ook het zogenaamde Fit&Vital programma in het kader van Vital@work; PauseXpress is één van de Fit&Vital activiteiten, naast o.a. yoga, meditatie, standing strong, body-awareness, mindfulness. Voorheen werd PauseXpress op alle Wageningse locaties gegeven. De onlineversie hiervan bleek een groot succes. Ingi: “De drempel om mee te doen ligt heel laag. Mensen kunnen overal waar ze zijn meedoen en kunnen naar keuze uit beeld blijven. Daarmee voorzagen we in een behoefte om het thuiswerken te onderbreken en tegelijkertijd te bewegen. Een bijkomend voordeel is dat we met deze onlineversie ook medewerkers buiten Wageningen kunnen bereiken. Uit een poll die we hielden over de PauseXpress bleek dat 79% van de respondenten in de toekomst graag toegang wil hebben tot een mixed versie van online en op locatie. Dus we gaan kijken hoe we aan de wens kunnen voldoen. Voorlopig heb ik voor Vital@work alle lessen tot eind 2021 online ingepland.”

  20 mei 2021

  We mogen weer!

  Maandag 17 mei is bekend geworden dat er niet op de 'pauzeknop' wordt geduwd en dat een tweede stap in het openingsplan mogelijk is. Dat is een stap in de goede richting en houdt het volgende in voor het sportprogramma van het SCB:

  • De fitnessruimte gaat weer open. Wel moet je van te voren een tijdblok van 75 minuten reserveren en er mogen maximaal 30 mensen in de ruimte aanwezig zijn.
  • Binnensporten die je met z'n tweeën kan uitoefenen en waarbij je 1,5 meter afstand kan houden zijn toegestaan (o.a. Badminton, Klimmen en Tafeltennis).
  • Individuele onderdelen als Praxtour fietsen zijn toegestaan.
  • Sportfondsbad De Bongerd biedt weer opties aan voor banenzwemmen. Ook hier moet je voor reserveren via de website van het SCB.
  • Buitensporten mag voor mensen >28 jaar weer in groepsverband met maximaal 30 personen op 1,5 meter afstand van elkaar.

  Verder handhaaft het SCB de volgende onderdelen

  • Buitentrainingen aan 27 studentensportverenigingen
  • Buiten inschrijflessen: je kan ze vinden onder 'Outdoor Workouts' (Dance, FunXtion, HiiT, Krachttrainig medewerkers, Krachtraining studenten, Looptraining medewerkers, Mountain bike, Steps Aerobics, Wielrennen en Zumba)
  • Filmpjes op ons YouTube kanaal SportsCentredeBongerd waar je allerlei workouts kan vinden die je op je eigen moment kunt doen.

  Daarnaast blijven we een aantal lessen online aanbieden. Je kan ze vinden onder 'Online Workouts' (Yoga, Flexibility en Xco) en specifiek voor medewerkers nog CoreFit. Verder is het mogelijk om een Fysiotherapieconsult te boeken.

  Op deze manier probeert het SCB jullie optimaal te bedienen om te kunnen blijven bewegen!

  6 mei 2021

  Sports Centre de Bongerd, buitenprogramma onder in de spotlights

  - Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

  15 april 2021

  In opdracht van Sports Centre de Bongerd heeft Matthijs Klaassen een stuk geschreven over:

  Blessurevrij bij opstarten sporten

  Wat hebben we lang niet kunnen sporten op de manier die we gewend waren. Geen teamsporten, geen binnensporten, er werd veel van je creativiteit en doorzettingsvermogen gevraagd om je conditie om peil te houden. Hopelijk kunnen we de komende tijd het sporten weer oppakken als de strenge maatregelen versoepeld worden.

  Maar let op, het is dan wel belangrijk om extra goed op te letten zodat je geen blessures oploopt! Je lichaam went namelijk aan wat het wel en niet doet. Als je dus een tijd lang iets anders, minder of niks doet op sportgebied betekent dit dat je spieren, pezen, botten en gewrichten zich aanpassen aan dit nieuwe niveau. Je kans op blessures is bij terugkeer dan ook groter.

  Om te voorkomen dat je blessures krijgt en naar de fysiotherapeut moet, geef ik je vijf handige tips:

  1. Doe een warming-up
   Doe altijd een warming up voor je gaat sporten! Daarmee zorg je voor een verbeterde bloedsomloop en activatie van je zenuwstelsel. Dit zorgt voor een drastische daling van de kans op blessures. Zorg daarnaast ook voor een specifieke warming-up per oefening die je gaat doen. Blessures ontstaan vrijwel altijd onder snelheid. Zorg er dus voor dat je de snelheid van de oefeningen geleidelijk opbouwt. Hetzelfde geldt voor de intensiteit en weerstand.
  2. Neem genoeg rust
   Door te sporten vraag je veel van je lichaam. Het kost tijd om hiervan te herstellen. Gun jezelf die tijd. Neem na hardlopen zeker 24 uur rust. Doe je een intensieve teamsport zoals basketbal of voetbal, ook dan is een rustdag erna geen overbodige luxe. Doe je zware krachttraining dan wil je per spiergroep zelfs 48 tot 72 uur rust pakken. Neem ook binnen de training zelf rust om je lichaam op te laden voor een volgende serie of set. Hoe intensiever de inspanning, hoe meer rust je lichaam nodig heeft om je energiesysteem weer op te laden voor de volgende.
  3. Kracht en core is een must
   Wat je ook doet zorg dat er een kracht- en corecomponent in je training zit. Krachttraining is bij uitstek geschikt om je lichaam op een veilige manier belastbaar te maken en je beter te laten presteren in je sport en het dagelijks leven. Een sterke core zorgt ook voor minder kans op blessures en verbetering van je prestaties.
  4. Focus op je zwakke schakels
   Door te trainen leer je jezelf kennen en kom je je zwakke schakels tegen. Dit kan per persoon erg verschillen. Het biedt je een kans om hieraan te werken en beter te worden. Vraag je trainer of fysiotherapeut naar geschikte oefeningen om je naar een hoger level te tillen.
  5. Geniet
   Vergeet vooral ook niet te genieten van het proces! Het is af en toe pittig om de discipline op te brengen en door de zware gedeeltes te komen. Het is het echter allemaal waard! Je conditie verbetert, het vormt je lichaam, verhoogt de stofwisseling, verhoogt de kracht en weerstand, er komen lekkere stofjes vrij en het brengt je sociale contacten. Genieten met een hoofdletter G dus!

  29 maart 2021

  uurlangeropen.jpg

  Waarschijnlijk heeft iedereen het nieuws meegekregen: voorlopig zijn er weinig versoepelingen mogelijk.

  Gelukkig is er vanuit het SCB goed nieuws te melden. Vanaf afgelopen maandag 22 maart mochten we buiten ook weer groepslessen aanbieden, naast de buitentrainingen aan leden van de studentensportverenigingen (leeftijd 18-27 jaar). De groepslessen uiteraard onder de coronamaatregelen, maar we zijn weer gestart!

  Vanaf komende woensdag 31 maart wordt de avondklok verschoven naar 22:00 uur; dit betekent dat de buitensportlocatie’s op het SCB langer open kunnen blijven.

  Op dit moment biedt het SCB de volgende lessen en trainingen buiten aan:

  • Trainingen aan 27 studentensportverenigingen
  • Inschrijflessen: je kan ze vinden onder ‘Outdoor Workouts’ (Dance, FunXtion, HIIT, Krachttraining medewerkers, Krachttraining studenten, Looptraining medewerkers, Steps Aerobics en Zumba)
  • Cursussen: Tennis (beginners en gevorderden voor zowel studenten als medewerkers)

  Daarnaast blijven we een aantal lessen online aanbieden. Je kan ze vinden onder ‘Online Workouts (Yoga, Flexibility en Xco) en specifiek voor medewerkers nog CoreFit.

  Verder bieden we nog Online Personal Training aan en is het weer mogelijk om een Fysiotherapieconsult te boeken 

  Op deze manier probeert het SCB jullie optimaal te bedienen om te kunnen blijven bewegen!

  1 maart 2021

  20210224_nieuwsbericht_refund_sportrechten.jpg

  Sports Centre de Bongerd (SCB) is conform de overheidsmaatregelen gesloten vanaf 12 december 2020. Ten aanzien van de sportrechten is nu het onderstaande besloten:

  • Alle medewerkerssportrechten en partnersportrechten worden opgeschort, behalve medewerker Tennisrechten. Er zal vanaf maart geen inhouding op het salaris meer plaatsvinden totdat het SCB haar deuren weer mag openen.
  • De maanden januari en februari zullen worden terugbetaald via het salaris van maart 2021.
  • Alle studenten maandkaarten worden vanaf 1 januari voor de resterende tijd opgeschort tot het SCB weer open is. Voor studenten die niet meer in Wageningen zijn worden oplossingen op maat gezocht.
  • Alle studenten met jaarrechten krijgen een korting van € 8,66 per maand (€ 104 gedeeld door 12) dat het SCB is gesloten op hun studentenjaarrechten 2021-2022. Ook hier geldt dat voor studenten die niet meer in Wageningen zijn, wordt gezocht naar maatwerk.

  Workouts

  Het SCB biedt allerlei Live Online Workouts aan in verschillende onderdelen; deelnemen kan door in te schrijven via de app of website.

  Daarnaar zijn er allerlei oefeningen die je thuis kan uitvoeren via de SCB Gym app of online:

  SCB GYM App   

  Wekelijks kun je nieuwe trainingen en uitdagingen voor thuis vinden in onze SCB GYM App.
  De trainingen variëren van beginners tot gevorderden en zijn uit te voeren met of zonder huis-tuin-en- keukenmaterialen. De app is gratis te downloaden voor alle studenten/medewerkers met geldige sportrechten.
  Hoe kan ik de SCB GYM app gebruiken?
  Download de SCB GYM App in de Google Playstore voor Android/Appstore voor Apple. Stuur een e-mail naar ellen.vankalsbeek@wur.nl of tijmen.vanoostenbrugge@wur.nl
  met de volgende gegevens: voornaam, achternaam, emailadres en WBA nummer.
  Vanuit SCB krijg je een gepersonaliseerde code om de App te instaleren.

  Waar kan ik de trainingen voor thuis vinden:
  Open de SCB GYM App en klik op workouts.
  Type in het zoekscherm “@ home” workout.
  Maak een keuze tussen de aangeboden trainingen en ga aan de slag!

  Voor vragen of eventuele suggesties neem contact op met:
  ellen.vankalsbeek@wur.nl  of tijmen.vanoostenbrugge@wur.nl

  SCB op You Tube  

  Wil je samen met één van onze SCB-instructeurs bewegen? Kijk dan op het YouTube kanaal SportsCentredeBongerd. Hier vind je diverse “active breaks” in de vorm van PauseXpress en Bottoms Up om het thuiswerken/langdurig zitten te onderbreken. Deze zullen de komende weken regelmatig worden aangevuld met nieuwe filmpjes/work outs.

  Er staan ook nog 6 Workouts of the Week op ons You Tube kanaal. Lukt het jou om goede alternatieven te vinden voor de materialen die Tijmen en Matthijs gebruiken?

  Verder zijn we ook te volgen op:

  Facebook / Instagram / Intranet / Internet

  Blijf bewegen! Ook buiten, want ‘It’s great out there!’

  11 februari 2021

  1_walk_talk.jpg

  Walk&Talk

  Deze Corona tijd maakt dat er veel minder sociaal contact mogelijk is dan normaal.
  Wij snappen dat dat voor onze studenten lastig kan zijn. De docenten van Sports Centre de Bongerd hebben daarom Walk@Talk bedacht.

  Wil je er even lekker uit voor wat beweging, wat gezelligheid of een (goed)
  gesprek? Maak dan via deze link een afspraak met een van hen voor een wandeling!

  17 december 2020

  sportscentreisclosed.jpg

  Het kwam natuurlijk niet als een verrassing dat de coronamaatregelen zouden worden aangescherpt, maar een complete lockdown voor 5
  weken hadden we niet zien aankomen. De komende dagen proberen we nog een aantal lessen online te verzorgen, maar het grootste deel van de lessen zullen we uit het programma halen.

  In de periode van zaterdag 19 december tot maandag 4 januari zal het SCB compleet gesloten zijn. Wel is het mogelijk om online workouts te volgen via het You Tube kanaal van Sports Centre de Bongerd, want juist in deze periode is het ook belangrijk te blijven bewegen.

  We doen ons best om vanaf 4 januari zoveel mogelijk lessen live te streamen. Check daarvoor onze website.

  We wensen iedereen in deze bijzondere tijden prettige kerstdagen
  en we hopen elkaar in 2021 spoedig weer te zien onder andere omstandigheden.

  Blijf bewegen!

  4 November 2020

  Tweede golf bereikt zijn hoogte punt en sportscholen moeten (gedeeltelijk) dicht.

  Sports Centrum de Bongerd sluit vanavond om 22.00 uur zijn deuren voor in ieder geval alle groepslessen en SSV trainingen tot nader bericht.

  De fitness blijft open, reserveren verplicht.

  Blijf ons volgen meer nieuws volgt.

  Sit less, feel better!


  -------

  Update 14 oktober 2020

  Opnieuw geen goed nieuws. Na de persconferentie van het kabinet geldt voor het SCB vanaf vanavond woensdag 14 oktober 22:00 uur, dat
  teamsporten, contactsporten en de daaraan verbonden competities niet meer zijn toegestaan.

  De Sports Pub, de kleedkamers en de douches zijn gesloten.

  Groepslessen binnen

  Groepslessen waarbij de 1,5 meterregel gehandhaafd kan worden,
  mogen nog wel worden aangeboden. Van een aantal lessen en van de fitnessblokken zullen de aantallen teruggebracht moeten worden naar het maximum van 30 personen per ruimte.

  Squash

  Squash is niet meer toegestaan!

  N.B. Er staan op dit moment nog steeds reserveringsopties open,
  echter de locaties worden vanaf donderdag 15 oktober inactief gemaakt, zodat je geen reservering in ‘MijnSCB’ meer krijgt.

  Studentensportverenigingen

  Alle lessen van studentensportverenigingen (ssv’s) zijn tot nader order gecanceld. In overleg met docenten wordt nog gezocht naar een
  invulling van de lessen waarbij we wel kunnen voldoen aan de 1,5 meterregel.
  Berichtgeving over alternatieve lessen verloopt via de Coördinatoren Sport naar de besturen van de ssv’s maar zal niet eerder starten dan vanaf maandag 19 oktober.

  Groepslessen buiten

  Alle buitenlessen zijn geschrapt; er mogen niet meer dan vierpersonen tegelijkertijd sporten.

  Mondkapjes

  Mondkapjes zijn verplicht in de gangen van het SCB en bij pakken, terugleggen en schoonmaken van materialen aan het begin en het einde
  van de les.

  Blijf bewegen!

  Sit less, feel better   -------------------------

  Update 31 augustus 2020

  Het academisch jaar 2020-2021
  start op maandag 31 augustus. De coronamaatregelen blijven voor het SCB voor het grootste deel ongewijzigd, maar vanaf komende maandag gaan we een stapje verder in de openstelling van het gebouw: de douches in de kleedkamers 11-16 van Sports Hall 4 mogen na afloop van de lessen worden gebruikt op doordeweekse dagen van 09:00-16:30 uur. Op deze manier hopen we jullie een optie te kunnen bieden om – als je al op de campus mag zijn – ook overdag te sporten tussen colleges en werkzaamheden door.

  Update 17 augustus 2020


  Compensatie sportrechten  Sports Centre De Bongerd

  Sports Centre de Bongerd is een aantal maanden gesloten geweest. Daarom kun je nu compensatie krijgen op je sportrechten. Dit zijn de mogelijkheden:

  Verlengen maandrechten

  Heb je in het komend collegejaar (2020-2021) maandrechten? Dan kun je vragen om de rechten te verlengen met de gemiste tijd vanaf 1 juli.  Dat kan  aan de receptiebalie van het SCB of via een e-mail naar office.fb-sportscentre@wur.nl, met een ingevuld aanvraagformulier dat je hieronder kan vinden.

  Korting op jaarrechten

  Had je in het collegejaar 2019-2020 jaarrechten of halfjaarrechten? Dan
  heb je recht op korting voor de jaarrechten in het komende collegejaar
  2020-2021. Deze korting kun je aan de balie van het SCB  aanvragen.  

  Teruggave bedrag

  Kan je het komend collegejaar niet meer sporten bij het SCB? Dan kun je restitutie aanvragen tot een maximum bedrag van € 30, afhankelijk van je betaalde sportrechten.
  Het aanvraagformulier vind je onderaan dit bericht.

  Donatie

  Het is ook mogelijk af te zien van de geboden compensatie. Je doneert
  dan de korting geheel of gedeeltelijk aan het SCB. We waarderen het heel erg als je ons op deze manier ondersteunt. Je kunt bij de balie van het SCB aangeven of je het volledige of een deel van het compensatie bedrag wilt schenken.

  Aanvraagformulier 
  Wat je ook kiest: we zijn hoe dan ook dankbaar voor je deelname aan het
  SCB-sportprogramma. We ontvangen je op gepaste afstand, maar met wijd open armen, want we hebben je heel erg gemist! Meer informatie over het actuele sportaanbod vind je op onze homepage.

  Wil je de aanvraag uiterlijk voor 1 oktober indienen? Dankjewel!

  Helaas is het niet meer mogelijk de aanvraag in te dienen.     ----------------

  Update 1 juli 2020

  Zomerperiode 2020

  Vanaf 1 juli is het weer toegestaan om zowel binnen als buiten
  alle sporten te beoefenen en mag ook de fitnessruimte weer open. Voor fitness en groepslessen geldt 1,5 meter afstand, voor contactsporten wordt de 1,5 meter gedurende het sporten losgelaten; voor en na de sportactiviteit geldt deze regel nog wel!

  Sports Centre de Bongerd (SCB) is deze zomer geopend met een
  uitgebreid sportprogramma. Studentensportverenigingen mogen buiten doortrainen onder leiding van een docent of erkende assistent; op deze manier houden we binnen voldoende ruimte over om alle groepslessen door te laten gaan onder de 1,5 meter regel. Bij mooi weer kan er natuurlijk altijd buiten een plaatsje worden gezocht. De openingstijden zullen worden aangepast vanaf zaterdag 4 juli tot maandag 24 augustus op doordeweekse dagen en op zaterdag, volgens onderstaand schema. Op zondagen is het SCB gesloten.

  In de zomerperiode zal er een groot aantal lessen en trainingen van studentensportverenigingen volgens het normale rooster plaatsvinden. Kijk voor de exacte tijden op de website bij het sportaanbod of op de SCB-app (Android en iPhone; Sports Centre de Bongerd).

  Voor alle lessen moet je intekenen en gelden de
  coronamaatregelen die je hieronder nog een keer kunt nazien. De
  squashbanen gaan vanaf maandag 13 juli weer open met beperkte capaciteit.

  Vanaf maandag 24 augustus gelden weer de normale openingstijden
  en zal het reguliere sportprogramma weer gaan draaien. De cursussen zullen een
  week later gelijk met de colleges starten vanaf maandag 31 augustus.

  Sportrechten:

  Vanaf 1 juli draait het SCB weer een volledig
  sportprogramma en zullen de medewerker sportrechten via het salaris worden geïnd. Voor studenten geldt dat de korting op sportrechten 2020-2021 hiermee is vastgesteld op 3,5 x € 8,42 = € 29,47 (afgerond € 29). Studenten die niet meer in Wageningen zijn of waarvan de rechten niet meer kunnen worden verlengd, hebben recht op restitutie. Hierover volgt nadere informatie in augustus via e-mail en op deze website bij nieuws en agenda.

  Zwembad:

  Vanaf 13 juli tot maandag 24 augustus is het zwembad niet
  gratis toegankelijk op vertoon van de WUR Card met sportrechten! Het is wel mogelijk om voor € 58,50 een 12 badenkaart aan te schaffen om tussen 13 juli en 24 augustus twee keer per week te kunnen zwemmen. De Zomer openingstijden zijn aangepast en je moet ook hier reserveren: Na de zomerperiode zijn de studentensportrechten 2019-2020 in
  het zwembad nog te gebruiken van maandag 24 augustus tot dinsdag 15 september.

  Fijne vakantie en blijf bewegen!

  Openingstijden zomer 2020:

  Vanaf zaterdag 4 juli t/m zondag 16 augustus

  Maandag, woensdag en donderdag van 12.00-22.00

  Dinsdag van 09.00-22.00

  Vrijdag van 12.00-18.00

  Zaterdag van 08.30-12.30

  Zondag gesloten

  Vanaf maandag 17 augustus t/m zondag 23 augustus

  Maandag t/m vrijdag van 08.30-22.00

  Zaterdag van 08.30-12.30

  Zondag gesloten

  ---------------------------

  Update 12 mei 2020

  Protocol verantwoord buitensporten Sports Centre de Bongerd

  ---------------------------

  Update 1 mei 2020

  SCB GYM App

  Wekelijks kun je nieuwe trainingen en uitdagingen voor thuis vinden in onze SCB GYM App.
  De trainingen variëren van beginners tot gevorderden en zijn uit te voeren met of zonder huis-tuin-en- keukenmaterialen. De app is gratis te downloaden voor alle studenten/medewerkers met geldige sportrechten.
  Hoe kan ik de SCB GYM app gebruiken?
  Download de SCB GYM App in de Google Playstore voor Android/Appstore voor Apple.
  Stuur een e-mail naar ellen.vankalsbeek@wur.nl of tijmen.vanoostenbrugge@wur.nl
  met de volgende gegevens: voornaam, achternaam, emailadres en WBA nummer.
  Vanuit SCB krijg je een gepersonaliseerde code om de App te instaleren.

  Waar kan ik de trainingen voor thuis vinden:
  Open de SCB GYM App en klik op workouts.
  Type in het zoekscherm “@ home” workout.
  Maak een keuze tussen de aangeboden trainingen en ga aan de slag!

  Voor vragen of eventuele suggesties neem contact op met:
  ellen.vankalsbeek@wur.nl  of
  tijmen.vanoostenbrugge@wur.nl