Testimonial

“Ik kan veel leren van de creativiteit en openheid van de kinderen”

Dit jaar bestaan het Food Valley Scholennetwerk en Wetenschapsknooppunt Wageningen University 10 jaar. In aanloop naar onze jubileumweek in oktober, interviewen we iedere maand een wetenschapper die zich inzet voor Food Valley Netwerk VO-HO of Wetenschapsknooppunt Wageningen University. Deze maand is het de beurt aan Maria Barbosa. Maria is Professor bij de vakgroep Bioprocess engineering en is daarnaast directeur van AlgaePARC. Tijdens de Kinderuniversiteit in de jubileumweek zal ze een college geven over algen.

Omdat algen zo veel verschillende kleuren hebben en je er makkelijk proefjes mee kan doen, zijn mijn kinderen al enthousiast!

“Mijn oudste dochter heeft twee keer aan een activiteit van Wetenschapsknooppunt Wageningen University meegedaan. Beide keren kwam ze heel enthousiast terug. Ze inspireerde mij om zelf ook een activiteit te organiseren. Ik kan veel leren van de creativiteit en openheid van de kinderen. Daarom vind ik het heel leuk om mee te werken aan een activiteit. Ik benaderde Louise Fresco en kwam op die manier in contact met Wetenschapsknooppunt Wageningen University.”

“Ik vind het belangrijk kinderen bewust te maken van algen en de rol die algen hebben in de toekomst. Op verschillende middelbare scholen in de regio houden ze zich al bezig met algenreactoren. Daar komen kinderen ook zelf met nieuwe ideeën en zijn soms ook heel kritisch, iets wat ik erg leuk vind om te zien. Algen worden hierdoor betrokken bij de hele maatschappij. De kinderen zijn de toekomstige professionals en de nieuwe technologieën zijn voor hen. Ik wil hen door de Kinderuniversiteit ook die bewustwording bijbrengen.”

Tijdens de Kinderuniversiteit geven hoogleraren of wetenschappers van Wageningen University & Research college aan 200 kinderen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool. “Ik wil proberen om kinderen de potentie van algen in te laten zien. Daarnaast wil ik hen alles vertellen over de uitdagingen voor de toekomst, om hen hopelijk ook te inspireren om hiermee aan de slag te gaan. Er zijn zoveel toepassingen voor algen. Je kunt ze gebruiken als biobrandstof, voedsel en kleurstof. Ze hebben geen vruchtbare grond nodig om te groeien, iets wat ze heel snel doen. Omdat algen zo veel verschillende kleuren hebben en je er makkelijk proefjes mee kan doen, zijn mijn kinderen al enthousiast.”

Dit jaar vindt de Kinderuniversiteit plaats op vrijdag 9 oktober op de campus van Wageningen University & Research. De inschrijvingen openen op maandag 7 september en zitten vaak snel vol, houd hier vooral rekening mee.