Studentenverhaal

Aan het einde van mijn master Biology (RU) besloot ik me verder te gaan specialiseren richting plantenwetenschappen

Student Plant Sciences
Vooropleiding: Biology, Radboud Universiteit

Leer zolang je het kan en leuk vindt, des te meer plezier heb je er later van!
Kim Magnee, student Plant Sciences

Eerste master: Biology

Gedurende mijn bachelor Biologie (RU) deed ik vooral vakken in milieukunde. Na mijn minor Environmental Sciences vond ik de keuze voor een master erg lastig. Ik ging naar de informatieavond van de WUR om daar naar de presentatie van zowel Environmental Sciences, Earth & Environment als Plant Sciences te luisteren. Alle drie erg leuk, maar heel erg verschillend! Het liefst wilde ik een combinatie doen. In Nijmegen is de master breed en omdat ik me nog niet durfde te specialiseren, sprak dat mij op dat moment meer aan.

Tijdens mijn master Biology volgde ik zowel ecologische als plantwetenschappelijke vakken. In Nijmegen mochten we twee onderzoeksstages doen van zes maanden: ofwel twee op de universiteit, of één op de uni en één bij een bedrijf in binnen- of buitenland. Mijn eerste masteronderzoek deed ik op de afdeling Ecogenomics waar ik keek naar de interacties tussen Solanum dulcamara, droogtestress en herbivorie door de Coloradokever. Het plantenonderzoek sprak mij erg aan en ik besloot mijn tweede stage bij een zaadveredelingsbedrijf te doen.

Bij Bejo Zaden B.V. ging er een wereld voor me open. Het onderzoek dat ik daar deed was direct gerelateerd aan de maatschappij. Boeren willen de beste zaden om een zo hoog mogelijke opbrengst te krijgen. Ik droeg daar, in kleine mate, aan bij door mijn onderzoek aan het ontwikkelen van een zaadcoating tegen schimmelinfectie in wortel. Deze stage was voor mij de drijfveer om me verder te specialiseren in plantenonderzoek. Vandaar de keuze voor de master Plant Sciences aan de WUR.

Tweede master: Plant Sciences

Op dit moment volg ik vakken in Fytopathologie en in Ecologische en Moleculaire Bio-interacties. Tot nu toe allemaal zeer interessant en direct aansluitend op mijn vorige master waar deze onderwerpen ook, maar in veel minder detail, aan bod zijn gekomen. Omdat ik al masterstages heb gedaan, hoef ik nog maar een beperkt aantal vakken en een thesis (=masteronderzoek) te doen. Mijn thesis ga ik op de afdeling Nematology of Phytopathology doen, met de focus op moleculair onderzoek in plantafweermechanismen tegen pathogenen. Eind september verwacht ik klaar te zijn. Ik hoop tegen die tijd een leuke baan gevonden te hebben, ofwel als PhD student, ofwel als onderzoeker binnen een zaadveredelingsbedrijf.

Toekomst

Op dit moment ben ik afgestudeerd als MSc in Biology, maar ik ga nog even door om ook MSc in Plant Sciences te worden. Niet alleen omdat ik het zo interessant vind, maar ook om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Vergeet niet: Leer zolang je het kan en leuk vindt, des te meer plezier heb je er later van!

Meer over Plant Sciences