Alumniverhaal

Alumna Anke Kohl - BSc Biologie

Tijdens haar BSc Biologie besefte Anke zich dat ze liever praktisch bezig was. En dus begon ze met een bijbaan waar ze praktijkervaring opdeed die haar goed van pas kwam toen ze na haar BSc ging solliciteren. Inmiddels is ze doorgegroeid tot technisch coördinator!

Let tijdens je BSc goed op waar je hart ligt

Mijn BSc Biologie
Ik ben eigenlijk een beetje per toeval bij de studie Biologie in Wageningen terecht gekomen. Ik had me al ingeschreven bij de studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek aan de hogeschool toen ik met mijn zusje meeging naar de open dag voor de studie Plantenwetenschappen. Ik wist wel al dat ik na het HBO een MSc Toxicologie wilde doen in Wageningen. Op de open dag ben ik met toenmalig opleidingsdirecteur van de studie Biologie, Peter de Vrijer, gaan praten en heb daarna besloten om gelijk in Wageningen te beginnen met de BSc Biologie. Daarmee zou ik uiteindelijk korter studeren, na de hogeschool hoefde ik dan geen schakeljaar te doen.

Tijdens mijn BSc ben ik gaan werken in de avonddienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, op het lab. Hier worden de milten en nieren van geslachte koeien en varkens onderzocht op infecties en de hoeveelheid antibiotica. In mijn studie heb ik zelf een minor Toxicologie samengesteld  als voorbereiding op de MSc , en heb in mijn keuzeruimte ook de cursus proefdierkunde gedaan. Ook ben ik erg actief geweest bij B.V.W. ‘Biologica’, de studievereniging. Hier heb ik ervaring opgedaan in het bestuur, en met het organiseren van verschillende activiteiten. Ik ben na mijn BSc wel begonnen aan m’n MSc, maar ben vrij vlot hiermee gestopt. Ik kwam erachter dat ik geen leidinggevende functie wilde, en wilde ook niet het onderzoek in. Ik wilde meer praktisch bezig zijn.

Aan het werk
Het bedrijf waar ik na m’n studie terecht gekomen ben, Charles River (voorheen: Notox), heb ik leren kennen op het Bio Career Event. Daar ben ik tijdens mijn studie meermaals heen geweest als oriëntatie op de arbeidsmarkt. Het bedrijf is steeds blijven plakken en toen ik besloot te stoppen na mijn BSc was dit ook mijn eerste keuze. Ik heb toen gesolliciteerd op de functie ecotoxicologisch analist en werd gelijk aangenomen. Deze tak van Charles River richt zich op de testen van een grote variëteit aan stoffen uit onder andere de farmaceutische en agro-chemicaliën industrie. De testen bepalen de toxiciteit van deze stoffen op het milieu. Er wordt onder andere getest op watervlooien, algen en vissen. Toen ik ongeveer twee jaar in dienst was, ben ik technisch coördinator geworden van de watervlooien- en tisbe-testen. Tisbe’s zijn zoutwaterkreeftjes, het zijn de tegenhangers van de in zoetwater levende watervlooien. Vooral de bijbaan heeft me ook op weg geholpen bij het krijgen van m’n baan. Laboratoria zijn over het algemeen meer op zoek naar mensen die HBO hebben gedaan, en met de bijbaan kon ik aantonen dat ik ook over praktische werkervaring beschik.

Tips en tricks
Als tips zou ik willen meegeven: Let tijdens je BSc goed op waar je hart ligt. Merk je dat je liever ook praktisch bezig bent, zorg er dan voor dat je vakken of een bijbaan zoekt waar je lab-ervaring kan opdoen. Ik kan je erg aanraden verschillende dingen uit te proberen. Van het actief zijn bij Biologica heb ik erg veel opgestoken: zowel het organiseren van evenementen (van een alumnidag tot een gala) als de wat praktischere zaken die  erbij komen kijken om een studievereniging draaiende te houden (zoals sponsoring zoeken bij bedrijven, notuleren, vergaderingen houden). Probeer ook veel te netwerken, bijvoorbeeld op een carrièrebeurs, want je weet nooit wanneer deze contacten je nog nuttig van pas komen!