Alumniverhaal

Alumna Anne-Marieke Smid

Een PhD doen was nooit het doel van Anne-Marieke Smid toen ze begon aan de studie Dierwetenschappen in Wageningen. Toch woont ze nu in Canada en doet ze onderzoek naar ‘dairy welfare’. “Met een kritische blik en de hulp van gemotiveerde docenten kun je met Dierwetenschappen veel voor dieren betekenen.”

'Ik heb het idee dat ik door Dierwetenschappen problemen beter bij de kern aan kan pakken'

De bachelor
Eigenlijk wilde Anne-Marieke dierenarts worden en dus was Dierwetenschappen in Wageningen haar tweede keus. Gelukkig, vindt ze: “Onderzoek doen naar dierenwelzijn past veel beter bij mij. Al zijn dierenartsen natuurlijk zeker nodig, ik heb het idee dat ik problemen zo beter bij de kern kan aanpakken.”

Tijdens de bachelor heeft ze als student onderzoek naar diervoeding gedaan: “Ik heb onderzocht of het mogelijk was om een deel van het krachtvoer van biologische vleeskippen te vervangen door voer dat ze zelf opscharrelden in het weiland of in een geoogst tarweveld, zonder dat hun groei daardoor beïnvloed werd. Tijdens het maken van deze bachelorthesis heb ik geleerd hoe je een experiment goed opzet en een kritische houding ontwikkeld die nog steeds erg waardevol is.”

Naast de mogelijkheid tot het doen van onderzoek, is Anne-Marieke vooral te spreken over de mogelijkheden die de studie biedt: “Je kunt je ontwikkelen in veel gebieden binnen het vakgebied en krijgt de mogelijkheid te studeren in het buitenland.”

Studentenleven
“Drie jaar lang heb ik in het bestuur van De Boerengroep gezeten, waardoor ik organisatorische vaardigheden heb opgedaan die ik nog steeds inzet tijdens het doen van experimenten.”

Toekomst
Momenteel doet de alumna een PhD aan de University of British Columbia in Canada. Daar woont ze op een melkveebedrijf en is volop in contact met de koeien. “Ik zoek uit of koeien naar buiten willen als ze de keuze krijgen tussen een ‘free-stall barn’, een ‘outdoor pack’ en soms ook een weiland. Door diverse experimenten te doen willen we onderzoeken hoe belangrijk het is voor koeien om naar buiten te kunnen.

Terug naar het alumnioverzicht