Alumniverhaal

Alumna Natalie Terzikhan - MSc Nutrition and Health

In 2011 is Natalie afgestudeerd in de specialisatie Nutritional Physiology and Health Status, met daarbij ook veel vakken uit de specialisatie Epidemiology and Public Health. Ze werkte ruim drie jaar als junior researcher bij Pallas Health Research and Consultancy.

Het is belangrijk om wetenschappelijke artikelen goed te kunnen beoordelen en de kwaliteit hiervan te bepalen

Opleiding

“Na een BSc Open dag in Wageningen was het eigenlijk al gelijk duidelijk: deze opleiding wil ik doen! Gelukkig was het de juiste keuze. Mijn afstudeervak ging over de prevalentie van ondervoeding in de huisartsenpraktijk. Dit project was iets wat nog niet eerder was gedaan en ik mocht het zelf opzetten en afronden. Binnen vier weken hadden we zo’n 1400 patiënten geïncludeerd en vragenlijsten laten invullen. Het leukste was dat je dan ook echt zelf met de patiënten staat te praten. Ook ontdekte ik toen dat ik data analyse erg leuk vond om te doen.

Tijdens mijn studie wilde ik mezelf graag onderscheiden van de anderen en dat had ik gevonden in de vakken over allergieën. Vanwege deze interesse heb ik stage gelopen bij het Erasmus MC in Rotterdam op de afdeling allergologie. Ik heb toen onderzoek gedaan naar hazelnootallergie. Dat was wel echt mijn ding, allergieën en de relatie met voeding.“

Baan

“Na mijn afstuderen kon ik bij het Erasmus MC blijven als onderzoeksassistent. Hier heb ik vooral literatuuronderzoek gedaan, bijvoorbeeld over de link tussen vitamine D en astma.”

In januari 2012 begon ik bij Pallas Health Research and Consultancy als junior researcher.  Bij Pallas heb je vaak korte projecten waar je aan werkt. Je bent vaak bezig met het schrijven van een systematische review. Ik werkte voornamelijk aan projecten voor de EFSA, de European Food and Safety Authority. Voor de projecten schrijf je vaak een literatuuronderzoek, maar het kan ook voorkomen dat je bijvoorbeeld een onderzoeksvoorstel mag schrijven. Dan mag je dus ook echt meedenken over hoe je dat wil gaan uitvoeren. De onderwerpen zijn heel afwisselend. Het leukste is dat je nooit weet wat er komt, het is altijd een uitdaging omdat je je er vaak nog nooit eerder in hebt verdiept.

De flexibiliteit bij Pallas vond ik ook erg fijn. Er is de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Met mijn twee kinderen werkt dit heel erg mee. Mocht er iets onverwachts zijn dan kan ik thuis aan de slag.

Het belangrijkste wat ik tijdens mijn studie heb geleerd voor deze baan zijn toch wel de echte epidemiologie vakken. Het is belangrijk om wetenschappelijke artikelen goed te kunnen beoordelen en de kwaliteit hiervan te bepalen. Je moet echt in de huid van een onderzoeker kruipen en jezelf af vragen: zou ik het zou doen? Is het ook echt goed uitgevoerd?

Begin 2015 begin ik aan een join PhD programma als promotiestudent. Het is dan een samenwerking tussen het UGent en het Erasmus MC. Mijn promotie zal gaan over de ziekte COPD en de klinische en genetische determinanten ervan. Ik heb er zin in!"