Alumniverhaal

Alumnus Bart Steman

Bart werkt als duurzaamheidsadviseur bij Royal HaskoningDHV. Vanuit zijn stage en afstudeerscriptie stapte hij zo zijn eerste functie daar in. Op dit moment werkt hij als strategisch adviseur aan integrale vraagstukken op het raakvlak van innovatie, energietransitie en ruimtelijke inrichting.

Je leert het landschap om je heen lezen vanuit diverse disciplines, en daardoor ga je het landschap echt anders bekijken en waarderen. Die kennis blijf ik de rest van mijn leven bij me houden!

Wat ben je gaan doen na het afronden van je studie, en waarom?

"Na het afronden van mijn studie ben ik als duurzaamheidsadviseur gaan werken bij Royal HaskoningDHV (RHDHV). Tijdens mijn studie heb ik een brede interesse ontwikkeld in diverse duurzaamheidsthema’s, zoals energietransitie en circulaire economie, dus dit bedrijf was een goede match."

Hoe ben je hier terechtgekomen?

"In september 2016 ben ik bij RHDHV begonnen als stagiair, met een stage-opdracht over ‘de waarde van een gezonde leefomgeving’. Vanuit die stage ben ik blijven hangen en ik heb hier ook mijn scriptie geschreven. Dat deed ik circa drie dagen per week, gecombineerd met twee dagen per week aan projecten werken. Daarmee deed ik al relevante werkervaring op, en toen was het een kleine stap naar mijn eerste volledige baan bij ditzelfde bedrijf. "

Waar ben je mee begonnen en wat doe je nu?

"In mijn eerste jaar hield ik mij bezig met een breed scala aan projecten, om zo te verkennen waar mijn interesse en kwaliteiten liggen. Zo werkte ik onder andere aan het opstellen van grondstoffenatlassen voor provincies en aan een duurzaamheidscertificering (‘BREEAM’) voor het haven- en industriegebied van Moerdijk. Ook was ik als adviseur betrokken bij enkele zonne-energieprojecten.

Op dit moment ben ik vooral als strategisch adviseur betrokken bij integrale vraagstukken op het raakvlak van innovatie, energietransitie en ruimtelijke inrichting."

Waarom ben je ooit aan deze opleiding begonnen?

"Ik had altijd een fascinatie over hoe Nederland is ingericht. Zoveel mensen, gebouwen en infrastructuur bij elkaar, en over elke vierkante meter is nagedacht. Daarnaast wilde ik graag helpen aan het vormgeven van onze leefomgeving van de toekomst. Vanuit die interesses ben ik bij deze opleiding terechtgekomen. "

Wat vond je het leukst aan de opleiding?

"Het leukst aan de opleiding vond ik dat je al in je eerste jaar in aanraking komt met de echte praktijk. Het blijft niet beperkt tot theorieën en literatuur, maar je leert dus al heel snel wat het is om aan concrete opgaven te werken. Dat vond ik het allerleukst!"

Wat vond je het meest interessant aan de opleiding?

"Het meest interessant vond ik de kennis die ik in het eerste jaar van de bachelor heb opgedaan over onze leefomgeving. Je leert het landschap om je heen lezen vanuit diverse disciplines, en daardoor ga je het landschap echt anders bekijken en waarderen. Die kennis blijf ik de rest van mijn leven bij me houden!"

Waar heb je, achteraf gezien, het meest aan gehad tijdens de opleiding?"

"Ondanks dat inhoudelijke vakken heel leerzaam en interessant zijn, heb ik het meest gehad aan alle (zachte) vaardigheden die ik tijdens mijn studie heb geleerd. Dat zijn vaardigheden zoals het werken in multidisciplinaire teams, het werken aan complexe vraagstukken, het leren analyseren en het ontwikkelen van een kritisch perspectief op de zaken. Dat zijn vaardigheden die verder gaan dan inhoudelijke kennis, maar waar ik nu in mijn werk elke dag nog profijt van heb. Ik durf wel te stellen dat deze opleiding dat voor heeft op andere, vergelijkbare opleidingen, die vooral vanuit de theorie werken."

Welke keuzes tijdens je opleiding hebben je geholpen om te komen waar je nu bent?

"Ik heb in het bestuur gezeten van studievereniging Genius Loci, als secretaris en voorzitter, en ik ben student-lid geweest van de opleidingscommissie BLP en MLP. Door me naast mijn studie op een leuke manier in te zetten op andere gebieden, heb ik me onbewust heel snel ontwikkeld."

Heb je een gouden tip voor de huidige en toekomstige studenten van de opleiding?

"Staar je niet blind op resultaten, maar richt je ook op je persoonlijke ontwikkeling tijdens je studie. Het gaat er niet om of je een 6 of een 9 haalt voor een vak. Het gaat erom of je jezelf ontwikkelt als persoon. De vaardigheden die je leert tijdens je studie zijn daarom echt heel belangrijk: daar heb je de rest van je leven profijt van!"

Terug naar Na je studie