Alumniverhaal

Alumnus Sander Onsman - BSc Biologie

Al tijdens zijn BSc Biologie begon Sander Onsman zijn eigen bedrijf in bijzondere zaden, Onszaden. Die vrijheid als ondernemer beviel hem wel, en dus ging hij na zijn BSc vol enthousiasme verder met zijn bedrijf. Inmiddels heeft hij niet alleen een webshop, maar ook een winkel in de binnenstad van Wageningen.

Binnen twee maanden na mijn afstuderen kon ik er echt van leven!

Van student tot ondernemer
"Ik kwam naar Wageningen op advies van mijn biologiedocent en houd van de natuur en van planten in het bijzonder. Ik ben gaan kijken, heb op de voorlichtingsdag lang gepraat met André van Lammeren (hoogleraar plantencelbiologie, inmiddels gepensioneerd), en besloot toen hier te komen studeren.

Later werd hij ook mijn BSc thesisbegeleider. Ik heb een review gedaan over de ‘idiot fruit’, een erg zeldzame Australische boom met hele grote zware zaden, die maximaal één meter naast de boom vallen en daar ontkiemen. Er zijn allerlei mysteries rondom deze boom die ik deels heb ontrafeld in mijn bachelorthesis. Zo heb ik gekeken naar welk dier hem vroeger verspreid heeft (vermoedelijk een uitgestorven knaagdier want hij is giftig voor alle nu levende dieren) en hoe het kan dat het aantal zaadlobben variëreert van twee tot negen per vrucht.

Al heel snel ben ik naast mijn studie een eigen bedrijf begonnen in bijzondere zaden van over de hele wereld, op tuinmarkten en met mijn eigen webwinkel en met steeds een groter groeiend assortiment. Dat bedrijf ging al snel goed lopen, maar dat is niet de enige reden dat ik zeven jaar over de driejarige opleiding heb gedaan. Ik heb ook nog een tijd flink last gehad van RSI: overdag achter de computer voor mijn thesis en ’s avonds aan de webwinkel werken was te veel. Verder heb ik ook allerlei leuke bijbaantjes gehad zoals het coördineren van de open dag van onze opleiding en ook hier heb ik erg veel van geleerd!

Als ik een tip mag geven: ga niet als een sneltrein door je studie, zeker als je weet dat je geen onderzoeker wil worden. Begin een bedrijf, experimenteer tijdens je studententijd. Ik wist toen ik begon nog niet dat ik fulltime ondernemer zou worden. Ik heb bijvoorbeeld ook de minor educatie gevolgd en ik kon waarschijnlijk ook aan de slag bij mijn stageschool. Maar de vrijheid als ondernemer bevalt me. Dus ik heb de gok gewaagd, en toen ik na mijn afstuderen fulltime tijd had voor mijn eigen bedrijf kon ik van alles uitvoeren wat eerder bleef liggen, zoals verbeteringen doorvoeren op de website, klantenbinding, assortiment uitbreiden… Ik had er al een deeltijdinkomen aan en ik had een kleine buffer. Binnen twee maanden na mijn afstuderen kon ik er echt van leven!

Mijn onderneming nu

Drie jaar later heb ik twee studenten in dienst voor zes uur per week. Zij helpen mij niet alleen met het inpakken van bestellingen, maar ook met bijvoorbeeld social media. Ik probeer het werk zo afwisselend mogelijk voor ze te maken. Ik ga nu een nieuwe uitdaging aan: een echte stenen winkel! Sinds oktober 2016 is hij open, op de Bergstraat in Wageningen. Ik verwacht dat dat een echte aanvulling is op online.

Ook doe ik mee aan een project in Kameroen waarbij lokale mensen zaden verzamelen in het natuurgebied rond Mount Cameroon. Er is daar veel houtkap voor de landbouw, maar nu merken de mensen dat ze ook kunnen verdienen door het bos te laten staan. Er staat onder andere een zeldzame Colaboom. Ze verzamelen nu zaden die ze onder andere via mij verkopen, en daardoor wordt dat land niet gekapt.

Er zijn ook dingen die niet lukken natuurlijk, zo is ondernemen ook. Je probeert wat, en als het werkt ga je ermee door, en anders stop je ermee en ga je iets anders doen. De oude tropische kas van Wageningen heb ik bijvoorbeeld helaas niet kunnen redden. De kunst van het ondernemen is vooral aan de slag gaan, niet blijven hangen in eindeloos plannen maken of angst van de mensen om je heen. En eigenwijs durven zijn, hard werken in periodes dat dat nodig is, maar ondertussen ook goed voor jezelf zorgen - zeker als je het combineert met studeren.

Terugkijken

Ik vond de Bachelor Biologie heel waardevol en ik ben blij dat ik de studie heb afgerond. Je leert op een academische manier kijken, kritisch en nieuwsgierig, en dat kun je heel algemeen toepassen. Verder krijg je een gedegen samenvatting van het vakgebied Biologie.

De Master Biology is voor mijn gevoel een verdere specialisatie richting onderzoek. Je kan ook een economische master gaan doen, iets waar ik eerder over heb gedacht. De entrepreneurship-track binnen de MSc in Wageningen is ook heel zinvol. Ik huur nu mijn ruimte in de Start-Hub van Wageningen University en ik kom daar meerdere ondernemers tegen die dat gedaan hebben. Het helpt wel. Maar uiteindelijk moet je het vooral zelf gaan doen!"