Studentenverhaal

Binnen Environmental Sciences kun je je zowel op de bèta-kant focussen als op duurzaamheid en communicatie

Studenten Environmental Sciences
Vooropleiding:
Eva: Toegepaste Biologie, HAS Den Bosch
Martijn: Milieukunde, HAS Den Bosch

Tijdens onze bachelors wisten we al dat we wilden doorstuderen
Eva en Martijn, studenten Environmental Sciences

Vooropleiding

Eva: Ik wilde iets met biologie, maar wilde geen docent worden. Daarom viel mijn keuze op Toegepaste Biologie aan de HAS. Tijdens mijn bachelor wist ik al dat ik wilde doorstuderen.

Martijn: Voor Milieukunde heb ik eerst twee jaar Natuurkunde aan de Radboud Universiteit gestudeerd, maar dat was toch niet iets voor mij. Vanuit mijn interesse voor klimaatverandering ben ik op zoek gegaan naar een opleiding en kwam ik bij Milieukunde uit. Ik wist bij het starten aan de HAS al wel dat ik daarna een universitaire master zou gaan doen.

Keuze voor Environmental Sciences

Eva: Ik heb een open dag bezocht en contact gehad met de studieadviseur. Ik twijfelde over Environmental Sciences en andere biologie-gerelateerde opleidingen. Ik zocht een opleiding waarin ik me kon focussen op duurzaamheid en een stukje communicatie. Uit het gesprek met de studieadviseur bleek dat Environmental Sciences de opleiding is die daar het beste bij aansluit.

Martijn: Ik zocht juist een meer bèta-achtige opleiding en twijfelde tussen Environmental Sciences en Earth and Environment. De verplichte vakken van Environmental Sciences spraken me meer aan. Ook was de opleiding Environmental Sciences in mijn ogen "breder" dan Earth and Environment en dat gaf voor mij de doorslag om voor deze master te kiezen.

Ervaringen

Eva: De ruimtes in de gebouwen zijn rustig, goed in te studeren en ook gezellig. Hoewel de verplichte vakken vrij veel overlappen met wat ik tijdens Toegepaste Biologie heb geleerd, zijn de mogelijkheden die je hier hebt voor je thesis en stage heel interessant!

Martijn: Op de HAS had ik alleen verplichte vakken, tijdens je master heb je meer keuzemogelijkheden. Vanuit mijn ervaringen in Nijmegen was ik al wel gewend aan het feit dat studeren op een universiteit meer zelfstandigheid (en discipline) vereist dan op het HBO.

Op het HBO had ik een klas van 15 mensen. Hier varieert de grootte van de klas per vak. In het vak “European Workshop” hebben we in Brno (Tsjechië) een mobiliteitsanalyse gedaan van de bereikbaarheid van het Technology Park waar bedrijven en de Technische Universiteit gehuisvest zijn. Dit hebben we gedaan door onder andere het afnemen van vragenlijsten. Het was een hele uitdaging om dit met een groep van 30 studenten te doen! Maar dit hebben we goed aangepakt en ik heb er veel van geleerd.

Eva: Ik heb de overstap van HBO naar universiteit niet als lastig ervaren. Ik moest wel even wennen aan de andere indeling van het jaar en andere systemen, bijvoorbeeld hoe je verslagen moet inleveren. Maar de manier van lesgeven vind ik vergelijkbaar en het Engels is geen probleem. Als je toegelaten wordt, is je Engels van voldoende niveau.

Ook de grootte van het jaar van ongeveer 70 studenten was ik vanuit Toegepaste Biologie gewend. Wel moest ik wennen aan dat je geen vaste klas hebt, bij elk vak is de groep weer anders.

Eva: Door het groepswerk heb ik veel geleerd over hoe om te gaan met studenten uit verschillende culturen. Sommigen durven niet rechtstreeks te zeggen dat ze het niet met je eens zijn, maar sturen je ’s avonds een mailtje. Als je later in het buitenland wilt gaan werken, is studeren in Wageningen daarom een goede voorbereiding. Ook zijn er vanuit de universiteit veel contacten met het buitenland.

Martijn: Ik heb nog veel contact met studenten die na Milieukunde op de HAS naar Wageningen zijn gekomen voor een master. Met ongeveer 10 oud-Hassers voetbal ik samen in een team.

Eva: Bij Toegepaste Biologie is van mijn jaar ongeveer de helft gaan doorstuderen in Utrecht of Wageningen. Met de mensen die in Wageningen zijn gaan studeren, lunch ik nog regelmatig.

Na de studie

Eva: Ik weet nog niet echt wat ik na de master wil gaan doen. Misschien wel iets in de voedingsindustrie op het gebied van duurzaamheid. Onderzoek doen kan ik wel, maar ik zou graag in mijn werk leren hoe je onderzoek kan vertalen naar de praktijk en mensen kan bereiken.

Martijn: Ik wil graag na mijn master verder het onderzoek in. Labonderzoek vind ik erg leuk om te doen en zou daar graag mee verder willen binnen Environmental Technology. Maar het mobiliteitsonderzoek vond ik ook erg leuk, dus misschien is werken bij een adviesbureau op het gebied van water of energie ook wel iets voor mij.

Tips

Eva: Kom naar een open dag of doe een meeloopdag. Ik vond het gesprek met de studieadviseur ook heel nuttig, dan kun je echt bespreken of wat jij zoekt in een opleiding aansluit bij de vakken. Zoek verder voor jezelf goed uit of reizen de moeite waard is of dat je op kamers in Wageningen wilt.

Martijn: Doe mee aan de introductieweek (AID), zeker als je op kamers wilt in Wageningen. Je leert snel veel mensen kennen en je krijgt veel info over studeren in Wageningen.

Meer over Environmental Sciences