Bio-PBS volwaardig duurzaam materiaal voor spuitgietverpakkingen

Testimonial

Bio-PBS volwaardig duurzaam materiaal voor spuitgietverpakkingen

Samen met Wageningen Food & Biobased Research werken grondstoffenproducent Reverdia en spuitgietbedrijven Teamplast en RPC Promens aan spuitgietproducten op basis van bio-PBS. Traditioneel is PBS een kunststof die gebaseerd is op bouwstenen uit aardolie: barnsteenzuur en butaandiol. Door gebruik te maken van biobarnsteenzuur (Biosuccinium) van het Nederlandse bedrijf Reverdia, is het mogelijk biobased PBS te maken met een betere CO2-voetafdruk én vergelijkbare positieve eigenschappen. Daarmee komt een breed scala aan spuitgietproducten, zoals verpakkingen, in zicht, die lang meegaan, maatvast zijn en over voldoende taaiheid beschikken.

Food & Biobased Research heeft een sterk netwerk van bedrijven. Hierdoor leren we de context kennen waarin bedrijven verderop in de keten werken. Dit helpt ons een betere gesprekspartner te worden voor onze klanten en oplossingen aan te reiken die precies aansluiten op hun behoeften.
Lawrence Theunissen, Reverdia

Van tuinbouwkrat tot schroefdop

Een voorbeeld van een potentieel nieuw biobased product is een tuinbouwkrat op basis van bio-PBS waaraan RPC Promens werkt. Uitgaande van de eerste serie ‘proefkratten’ wordt met hulp van Wageningen Food & Biobased Research gewerkt aan de lange duur- en verwerkingseigenschappen. Veelbelovend zijn ook de proeven die zijn gedaan met schroefdoppen, deksels en kruidenpotjes op basis van Bio-PBS. Dit gebeurt in samenwerking met Wageningse onderzoekers en spuitgietbedrijf Teamplast. Alan Koning van Teamplast: ‘Je ziet eigenlijk geen verschil met de bestaande materialen en ook qua maatvastheid en verwerkingsgedrag scoren deze biobased materialen goed in de tests die wij draaien.’

‘Kokkerellen’

De ontwikkeling van biobased verpakkingsmaterialen past bij Teamplast, zegt Alan Koning: ‘We zijn een innovatief bedrijf dat graag voorop wil lopen in de markt. De stap van ‘fossiel’ naar ‘biobased’ moeten we als samenleving vroeg of laat maken. Wij wachten liever niet af tot de overheid regels oplegt, maar willen onze klanten nu al volwaardige alternatieven bieden.’ Koning is lovend over de samenwerking met Food & Biobased Research: ‘In ons bedrijf weten we alles over spuitgieten. In Wageningen hebben ze diepgaande kennis van materiaaleigenschappen en samenstellingen. Hier in onze productieruimte komt alle kennis samen. Elke keer als we proefdraaien, nemen de onderzoekers uit Wageningen een aantal compounds, masterbatches en basisgrondstoffen mee die in het lab zijn voorbereid en getest. En dan kijken we welke zich het beste gedragen. Het is eigenlijk net kokkerellen: net zo lang doorgaan totdat de optimale mix gevonden is.’

Wij weten alles van spuitgieten. Food & Biobased Research heeft diepgaande kennis van materiaaleigenschappen en samenstellingen. In onze productieruimte komt alle kennis samen. De schroefdop uit bio-PBS is daar het veelbelovende resultaat van.
Alan Koning, Teamplast

Sterk netwerk van bedrijven

Voor Biosuccinium-producent Reverdia is de samenwerking een goede gelegenheid om voeling te houden met bedrijven verderop in de keten. Lawrence Theunissen van Reverdia: ‘Wageningen Food & Biobased Research heeft een sterk netwerk van bedrijven. Door onze samenwerking leren we de context kennen waarin bedrijven verderop in de keten opereren. We begrijpen de uitdaging waar spuitgietbedrijven Teamplast en RPC Promens mee te maken hebben: hoe maak je biobased verpakkingsmateriaal met de juiste eigenschappen tegen aanvaardbare kosten? Dit soort contacten in de keten helpt ons een betere gesprekspartner te worden voor onze klanten en onze business beter op hun behoeften af te stemmen.’

De samenwerking met Food & Biobased Research verloopt soepel, zegt Theunissen: ‘Ik merk hoeveel kennis zij hebben van polymeren die via biotechnologie worden gemaakt. Dit zijn ingewikkelde bouwstenen, dus die kennis is echt nodig om stappen in de keten te kunnen zetten. Als producent van bio-PBS profiteren wij daarvan, want we kunnen ons product zo de juiste eigenschappen meegeven.’