Champagnekoeler en eierdoos uit nieuwe biobased materialen

Testimonial

Champagnekoeler en eierdoos uit nieuwe biobased materialen

Een interessant mengsel van aardappelzetmeel, natuurlijke vezels, water en additieven blijkt zeer geschikt als basis voor biobased verpakkingsmateriaal. PaperFoam® is de naam van dit flexibele schuimmateriaal, ontwikkeld in samenwerking met Wageningen Food & Biobased Research. Het gelijknamige bedrijf uit Barneveld is succesvol met duurzame en uiterst functionele verpakkingen. Zoals met Rondeel-eierdoosjes, en de internationaal onderscheiden champagnekoeler van Veuve Clicquot.

We werken samen met een stabiele groep onderzoekers die goed weten waar onze behoeften liggen. Zij maken gebruik van uitgebreide kennis over zetmeel en andere biomaterialen.
Mark Geerts, PaperFoam

Vergeleken met papierpulp heeft het geschuimde materiaal PaperFoam belangrijke voordelen. Zo is er qua vorm veel meer mogelijk dan met karton: met PaperFoam zijn bijvoorbeeld ook ronde verpakkingen te maken. Bovendien is het materiaal duurzamer. Voor de productie van het materiaal is minder water nodig en de CO2-voetafdruk is lager. De kostprijs van het product is voor food-toepassingen nog wel aan de hoge kant. Samen met Wageningen Food & Biobased Research kijkt PaperFoam daarom naar alternatieve en goedkopere bestanddelen voor haar producten.

Nieuwe bestanddelen voor Rondeel-eierdoos

Wie Rondeel-eieren koopt, kent PaperFoam: de doosjes waarin deze duurzame eieren in het schap liggen, zijn van dit materiaal gemaakt. De aard van het verpakte product rechtvaardigt een wat hogere kostprijs. Maar voor standaardeieren is de kostprijs van de Rondeel-verpakking volgens PaperFoam-directeur Mark Geerts nog te hoog. Het bedrijf werkt nu, ondersteund door een financiering door de Provincie Gelderland met Wageningen Food & Biobased Research aan een alternatief. Geerts: ‘Samen kijken we welke alternatieve, goedkopere bestanddelen hiervoor in potentie geschikt zijn. De Wageningse onderzoekers hebben hiervoor een uitvoerige scan van mogelijke bestanddelen gedaan. Wij kijken vervolgens of we ze kunnen toepassen in onze formuleringen.’

Juiste recept voor champagnekoeler

Voor de Franse champagneproducent Veuve Clicquot ontwikkelde PaperFoam mede met kennis uit Wageningen een champagnekoeler. Geerts: ‘ Veuve Clicquot wilde een biobased oplossing die tegelijkertijd mooi én functioneel moest zijn: licht, isolerend en waterafstotend. Vooral dat laatste was een uitdaging, want als je een champagnefles in de koelkast zet, gaat deze condenseren. Een normale biobased verpakking op basis van zetmeel zou dan gaan plakken. Wij hebben Wageningen Food & Biobased Research gevraagd hiervoor een oplossing te verzinnen.’

In Wageningen onderzocht men verschillende mogelijkheden om de formulering van het materiaal aan te passen. Na een reeks testen werd het juiste recept gevonden – een ‘geheim van de smid’, aldus Geerts. Het eindresultaat mag er zijn: een fraai vormgegeven, biobased verpakking die de champagnefles optimaal koelt. PaperFoam won er in 2015 de Dieline Award mee, een prestigieuze Amerikaanse prijs verpakkingen.

Veel kennis van zetmeel

Geerts is tevreden over de samenwerking met Wageningen Food & Biobased Research: ‘We werken samen met een stabiele groep onderzoekers die goed weten waar onze behoeften liggen. Zij maken gebruik van uitgebreide kennis over zetmeel en andere biomaterialen. Een groot voordeel voor ons is bovendien dat Wageningen dicht in de buurt is. We rijden er makkelijk naartoe als we een bepaalde applicatie willen laten testen.’