Studentenverhaal

Clarinde van Hierden, MSc studente Plant Sciences

Wanneer ik aan iemand vertel dat ik Plantenwetenschappen in Wageningen studeer, wordt er al snel naar een willekeurig plantje aan de kant van de weg gewezen en gevraagd ‘Dus jij leert wat voor een soort plant dit is?’. Meestal begint mijn antwoord dan met: ‘Uhh nou nee, ik ben namelijk geen bioloog!’ Daarna leg ik uit wat Plantenwetenschappen dan wel inhoud en hoe ik deze studie heb gevonden.

In Wageningen maak je vrienden voor het leven en is de koppeling tussen theorie en praktijk binnen je studie nooit ver te zoeken. Naast studeren is er voldoende tijd voor gezelligheid!

Inmiddels ben ik hard op weg om mijn vijfde- en laatste studiejaar in Wageningen af te ronden. In 2010 ben ik hier begonnen met de bachelor Plantenwetenschappen. Hierbij heb ik in mijn tweede jaar gekozen voor de richting ‘Genen en Gezondheid’. Na mijn bachelor ben ik verder gegaan met de Master Plant Sciences, waarbinnen ik heb gekozen voor de specialisatie ‘Plant Breeding and Genetic Resources’.

Waarom heb ik gekozen voor Plantenwetenschappen?
Tijdens de laatste jaren van mijn VWO ben ik bij verschillende universiteiten op Open Dagen gaan kijken. Ik zocht met name studies in ‘de exacte hoek’. Tijdens een algemene informatieavond van mijn middelbare school kwam ik voor het eerst in aanraking met Wageningen Universiteit. Voor zover ik wist een kleinschalige en agrarisch gespecialiseerde universiteit… ach, kon er allicht gaan kijken. Tijdens de informatieronde van Plantenwetenschappen viel de enorme diversiteit van deze opleiding mij meteen op, van teelt aspecten tot moleculaire technieken.

Het kleinschalige karakter van Wageningen, maar zeker dat van de opleiding Plantenwetenschappen, zorgt ervoor dat je niet wordt behandeld als ‘een nummer’, maar dat je persoonlijk contact hebt met medestudenten en docenten. Er zijn verschillende specialisaties, zodat er voldoende keuze is om je studiepakket aan te passen aan je interesse.

Studie 
In het eerste jaar krijg je een brede basis, waarbij de teelt van (voedsel)gewassen, plantenfysiologie, genetica, maar ook biotechnologische aspecten van het vakgebied behandeld worden. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van practica en groepsopdrachten die gelinkt zijn aan onderzoek en het bedrijfsleven.

In het tweede jaar heb ik gekozen voor de genetische en biotechnologische kant. De koppeling van laboratoriumwerk, gezondheid van mensen, moleculaire technieken en genetica staan hierbij centraal.

In het derde jaar stel je een eigen vakkenpakket samen en doe je een afstudeeronderzoek (scriptie). Ik heb gekozen voor een combinatie van immunologie vakken, planten en gezondheid, voedsel gerelateerde allergieën en veredeling van planten op onder andere kwaliteit. Hierdoor kon ik mijn interesse voor gezondheid combineren met veredeling.

Tijdens mijn scriptie heb ik gekeken of ik een nieuwe scoringsmethode kon ontwikkelen waarmee de intensiteit van de infectie met echte meeldauw bij rozen bepaald kon worden. Meeldauw is een plantenziekte die in diverse gewassen voor grote problemen zorgt. Om onderzoek te kunnen doen naar vermindering van meeldauw infectie is het essentieel om een goed werkende ziektetoets te hebben. Met een dergelijke test is het mogelijk om gestandaardiseerd de planten te infecteren en te scoren waardoor je de verkregen resultaten met elkaar kunt vergelijken.

Als master heb ik gekozen voor Plant Breeding and Genetic Resources. Bij veredeling kan de focus liggen op zowel kwantitatieve- als kwalitatieve aspecten. Denk hierbij aan; verbetering van de smaak, opbrengst, inhoudsstoffen, resistentie tegen ziekteverwerkers en abiotische stress, zoals bijvoorbeeld droogte. Het ontwikkelen van dergelijke nieuwe planten rassen omvat dus een breed spectrum aan onderwerpen, maar ook aan (moleculaire) technieken die gebruikt worden. Inmiddels ben ik begonnen aan mijn stage bij een Nederlands veredelingsbedrijf. Tijdens deze stage maak ik naast de eerder geleerde theorie nu ook kennis met de praktijk en het bedrijfsleven.

In de afgelopen vijf jaar heb ik ontzettend genoten van mijn tijd in Wageningen en geen moment spijt gehad van mijn studiekeuze! Door het kleinschalige karakter, deelname aan de AID (Algemene Introductie Dagen) en de actieve studievereniging Semper Florens leer je meteen veel mensen kennen.

Naast de studie
Daarnaast zijn er voldoende kansen om naast je studie ervaring op te doen en je kwaliteiten op andere gebieden te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door middel van commissiewerk. Zelf ben ik actief geweest bij de studievereniging, zowel bij algemene activiteiten als ook bij diverse commissies. Samen met studiegenoten heb ik elke periode een excursie naar een plantgerelateerd bedrijf of –initiatief georganiseerd. Voorbeelden van enkele excursies zijn: de Floriade, het telen van medicinale cannabis, verwerking en verpakking van plantaardige producten, veredelingsbedrijven, bedrijven die zich specialiseren op het gebied van plantenzaden of teelt technische aspecten, kortom ècht sector breed kijken naar de praktijk. Bij het organiseren van deze excursies, maar ook tijdens het bezoeken van deze bedrijven, heb ik enorm veel geleerd en was het mogelijk om verder te oriënteren waar mijn interesse lag.

In Wageningen maak je vrienden voor het leven en is de koppeling tussen theorie en praktijk binnen je studie nooit ver te zoeken. Naast studeren is er voldoende tijd voor gezelligheid!

Begin vroeg met oriënteren om de juiste studiekeuze te kunnen maken. Ga vooral langs Open Dagen, meld je aan voor een meeloopdag en spreek dan ook daadwerkelijk met studenten. Stel vragen aan de studenten, zij zijn er om je te helpen en te vertellen over hun eigen ervaringen, zij weten hoe het is om de studie te volgen en kunnen je dan ook een goed beeld geven.

Kies je voor Wageningen, neem dan zeker deel aan de Algemene Introductie Dagen (AID) aan het begin van het collegejaar!