Studentenverhaal

“De opleiding is zeer breed, waardoor je als student nog alle kanten op kunt.”

Chantal is tweedejaars studente Gezondheid en Maatschappij. Ze had nooit gedacht dat ze in Wageningen zou gaan studeren, maar heeft nog geen seconde spijt gehad van haar keuze.

Gelukkig bleek mijn hele idee over dat Wageningen boers was niet gegrond.

Tijdens het begin van mijn studiekeuzeproces ben ik nooit op het idee gekomen om in Wageningen te gaan studeren. Ik dacht dat het heel boers was en ze alleen maar landbouw-opleidingen hadden. Ik begon er pas over na te denken toen ik de opleiding ‘Gezondheid en Maatschappij’ tegenkwam. Dit was dé opleiding! Ik viel voor de opleiding vanwege van het vakkenpakket en de kleinschaligheid. Gelukkig bleek mijn hele idee over dat Wageningen boers was, niet gegrond.

De bacheloropleiding ‘Gezondheid en Maatschappij’ is een geweldige opleiding voor iedereen die affiniteit heeft met de alfa-kant van de wetenschap en gezondheid. De opleiding kenmerkt zich door een goede organisatie, een multidisciplinaire aanpak, een specifieke focus op gedragsvakken en een sterke link met de praktijk. Daarnaast is de opleiding, zoals ik al eerder zei, kleinschalig. Je volgt de meeste vakken binnen de opleiding met ongeveer 70 mensen, wat ervoor zorgt dat er altijd wel persoonlijke aandacht is. Tot slot wordt er binnen de opleiding veel gebruik gemaakt van groepswerk. Het vele groepswerk maakt de onderwerpen uit de opleiding tastbaar.

Het belangrijkste positieve punt van de universiteit, vind ik, is dat de jaarindeling ontzettend fijn is. Je volgt vaak maar twee vakken tegelijkertijd, je hebt lang de tijd om te leren voor je tentamens en wanneer je vakantie hebt, heb je ook écht vakantie. Daarnaast is alles binnen de universiteit enorm goed georganiseerd. Dit merk je aan alles! Verder kun je voor ongeveer 70 euro per jaar bijna alle sporten doen die je maar wilt en worden de meeste colleges opgenomen (voor de meeste studenten een grote pre!).

De opleiding is duidelijk een wetenschappelijke opleiding en geeft je vooral een brede basiskennis over gezondheid mee. Wat je heel erg merkt is dat studenten die deze opleiding volgen allemaal een andere kant op gaan. Als je hier goed naar kijkt, zijn er volgens mij vijf richtingen die vaak door studenten van de opleiding ‘Gezondheid en Maatschappij’ gekozen worden: psychologie, economie/beleid, communicatie, voeding en een verlengde van de opleiding die ze al volgen: publieke gezondheid. Maar dit is natuurlijk mijn eigen interpretatie!

Hoe ik de toekomst zie? Ik hoop in één keer de rest van mijn vakken te halen en ben verder bezig me te oriënteren op een vervolgopleiding. Ik wil graag de communicatiekant op en ben ik nu op zoek naar een master die goed bij mij past.