Yvonne de Man

Studentenverhaal

Door de minor in Wageningen heb ik ervaren wat ik kon verwachten van de master

Student Nutrition and Health
Vooropleiding: Voeding en Dietetiek, HAN

Ik bekijk welke leefstijl en voedingsfactoren van invloed zijn op het ontstaan van adenomen bij mensen met erfelijke dikke darmkanker
Yvonne, student Nutrition and Health

Hallo, mijn naam is Yvonne. Op dit moment ben ik tweedejaars masterstudent Health and Nutrition in Wageningen. Hiervoor heb ik Voeding en Diëtetiek gestudeerd op de HAN. Ik was toentertijd erg benieuwd naar het onderzoek en vond statistiek ook niet erg vervelend.

Minor
Om die reden besloot ik mijn minor te vullen met vakken van deze master, die ik toen ook een half jaar volgde in Wageningen.  Door de minor heb ik ervaren wat ik kon verwachten van de master en of ik het interessant genoeg vond om ook daadwerkelijk na mijn HBO opleiding door te studeren. Het volgen van deze vakken tijdens mijn bachelor zorgde er voor dat ik bij het doen van de master deze vakken ook niet meer hoefde te doen en ik zo wat meer ruimte had voor keuze vakken. Achteraf gezien was dit geen ‘must’ en was de keuze in vakken ook wel wat beperkt maar ik heb er absoluut geen spijt van.

Studielast
De vakken zijn erg gericht op het doen van onderzoek en dit is erg handig als je in je tweede jaar gaat beginnen met je scriptie (thesis) en op stage gaat. De vakken zijn erg afwisselend, zo heb je hoorcolleges, practica, computer educatie en af en toe een excursie. Het is wel wat anders dan les op het HBO, er is veel meer theorie en je moet dit toch echt wel zelf bijhouden. Al met al was ik gemiddeld 25-30 uur bezig met het volgen van colleges en practica. Daarnaast heb je zelfstudie uren, maar die had ik niet altijd nodig. De studielast kan voor sommigen wat hoger liggen natuurlijk (vooral als je deadlines moet halen of de tentamens er aan komen!) maar over het algemeen heb je nog voldoende vrije tijd om even bij te komen. Ook een combinatie met een bijbaan is mogelijk. Er zijn er genoeg die dat doen!

Toekomst
De master is volledig in het Engels. Gelukkig zijn er genoeg mensen die Engels niet als moedertaal hebben en kom je er (eventueel samen met de docent) echt wel uit! Het is even wennen maar  uiteindelijk weet je niet beter. Ik ben op dit moment bezig met mijn scriptie in de richting Epidemiologie binnen de GeoLynch studie. Dit is een cohort wat mensen volgt die gediagnosticeerd zijn met Lynch syndroom (erfelijke dikke darmkanker) en kijkt welke leefstijl en voedingsfactoren van invloed zijn op het ontstaan van adenomen binnen deze groep. Hierna wil ik wellicht nog een tweede scriptie schrijven en na mijn opleiding promoveren in de epidemiologie. Ik zal waarschijnlijk toch wel in het onderzoek willen blijven aangezien me dat in eerste instantie ook erg aantrok in deze master!

Meer over Nutrition and Health