Danielle Huppertz

Studentenverhaal

Student Food Quality Management
Vooropleiding: Food & Business, HAN

Door mijn pratische ervaring kan ik redelijk snel een verband leggen tussen de theorie en de praktijk
Danielle, student Food Quality Management

Vroeger, toen ik klein was wilde ik eerst prinses, daarna mode ontwerpster en daarna tandarts worden. Nu, als tweedejaars master student Food Quality Management is het leuk om aan dat soort tijden terug te denken en verbaas ik me telkens weer erover hoe anders je toekomst uiteindelijk kan worden.

Vooropleiding
Na mijn middelbare school ben ik ondanks mijn Gymnasium diploma toch naar het HBO gegaan: de opleiding Food & Business sprak me en ik wist niet of ik zo geschikt was voor 'al dat onderzoek op de universiteit'. Ik ben meer het praktische type, vind het leuk om projecten te doen, verslagen te maken en lekker in de praktijk bezig te zijn. 'Geef mij maar pen en papier en stuur me het werkveld maar in, dat doe ik liever dan in de boeken te zitten.' Toch heb ik na mijn HBO ervoor gekozen om verder te gaan studeren in Wageningen. Tijdens mijn HBO stage merkte ik dat ik het kwaliteitsvak rondom voeding wel heel erg interessant vond en ik miste de diepgang binnen dit vakgebied. Dit heeft ertoe geleid dat ik heb besloten om de master Food Quality Management in Wageningen te volgen.

Ervaringen
De overgang van HBO naar WO is prima te doen. Je moet niet denken dat je met twee vingers in de neus een WO master kunt afronden maar het is ook niet onmogelijk. Het moeilijke voor mij was de switch tussen het vele marketing op het HBO en het vele technologische nu in mijn master; echter door de practica die je tijdens je vakken krijgt aangeboden en de goede begeleiding vanuit de universiteit ben ik er goed door heen gekomen. Een pluspunt voor mij was de praktijk ervaring die ik heb opgedaan op het HBO. Ondanks dat ik heb moeten wennen aan het doen van universitair onderzoek met de literaire onderbouwing merkte ik wel dat mijn praktische ervaring goed van pas kwam tijdens de projecten en dat ik daardoor redelijk snel een verband kon leggen tussen de theorie en de praktijk.

De vraag is natuurlijk of ik nu daadwerkelijk ook die verdieping heb gekregen die ik graag wilde en ja, die heb ik gekregen. Doordat je per periode maar maximaal twee vakken hebt kun je diep ingaan op de stof en de details, onderzoeken uit de praktijk worden erbij gehaald en tijdens de practica doe je zelf ook nog eens onderzoek.

Combinatie van thesis en stage
En zo ga ik nu beginnen aan mijn tweede jaar van de master opleiding. Mijn thesis ga ik combineren met mijn stage om dat verband tussen theorie en praktijk echt te kunnen onderzoeken. Het onderwerp van mijn thesis wordt ketenbeheersing in de vleesindustrie en dat ga ik combineren met mijn eindstage bij een kwaliteitsbureau. Dus de uitkomsten van literatuurstudie wil ik gaan implementeren in de praktijk.

Na behalen van mijn diploma hoop ik verder te kunnen gaan in de consultancy zodat ik mijn kennis optimaal kan gaan delen in het bedrijfsleven.

Meer over Food Quality Management