Studentenverhaal

“Een keuze waar ik nog elke dag blij van word!”

Na veel wikken en wegen kwam Anneke na het VWO bij de opleiding Voeding en Gezondheid in Wageningen. De studie voldeed aan haar verwachtingen, maar gedurende haar eerst jaar vond ze het steeds lastiger en minder interessant worden. In het begin van haar tweede jaar stapte ze over naar Gezondheid en Maatschappij.

Gezondheid en Maatschappij belicht ook duidelijk het sociale aspect van gezondheid.

Een keuze waar ik nog elke dag blij van word! Bij Gezondheid en Maatschappij wordt gezondheid veel breder bekeken dan alleen de voedingskundige en fysiologische aspecten. De gezondheid van mensen wordt ook bepaald door waar ze wonen, welke vrienden ze hebben, hoe makkelijk ze naar de dokter kunnen en wat voor faciliteiten er voor hun georganiseerd zijn. Kortom, het sociale aspect.

Ik vind Gezondheid en Maatschappij een hele leuke studie! Dat komt mede doordat de studie zo goed aansluit bij de praktijk. Deze praktijkgerichtheid komt vooral naar voren door gastcolleges en opdrachten. Zo kwamen er bij het vak 'Communicatie' allemaal communicatieprofessionals langs, die iets vertelden over hoe het werkt in hun bedrijf. En ook de opdrachten zijn praktijkgericht:

- Voor het vak ‘Management en Beleid in de Gezondheidszorg’  hebben we het bedrijfsplan, de jaarcijfers ed. van ziekenhuis de Gelderse Vallei onder de loep genomen, om zodoende meer inzicht te krijgen in het functioneren van een zorginstelling.

- Voor het vak ‘Gezondheidsvraagstukken’ heb ik met een groep studenten onderzocht welke gezondheidsproblemen mensen ervaren, wanneer ze last hebben van vocht in hun woning door extreem weer.

-    Bij het vak ‘Voedingsgedrag’ gingen we in groepjes allemaal casussen bespreken. Zo moest je bijvoorbeeld kijken hoe je kinderen gezond eten kunt aanleren, maar ook hoe je ondervoeding bij oudere mensen in verzorgingstehuizen kunt tegengaan.

Gezondheid en Maatschappij is een studie, waarbij er genoeg tijd is om dingen naast je studie te ondernemen. Zo ben ik in mijn eerste jaar al begonnen met een bestuursjaar bij een christelijke studentenvereniging. Organiseren, communiceren en beleid uitdenken zijn vaardigheden die ik tijdens mijn bestuurswerk echt ontwikkeld heb! Informatie die ik kreeg tijdens de vakken management en communicatie heb ik daar ook echt in praktijk kunnen brengen.

Kortom: heb je een brede interesse en spreekt gezondheid je aan? Denk dan eens aan Gezondheid en Maatschappij! Niet alleen je studie is erg breed, maar ook naast je studie zijn er genoeg leuke dingen te doen in Wageningen!