Alumniverhaal

"Er zit ontzettend veel variatie in mijn werkdagen."

Na haar bachelor en master International Development Studies is Evelien voor ICCO Cooperation gaan werken, een internationale ontwikkelingsorganisatie die vanuit Nederland in 44 landen armoede en ongelijkheid bestrijdt. Voor ICCO Cooperation voert zij een project uit in Mali.

Naast het geven van trainingen aan NGO medewerkers hier, zoek ik ook andere aanknopingspunten om hun capaciteiten te vergroten. Ik observeer, bediscussieer en praat veel met de mensen met wie ik werk.
Ze werkt nu vanuit Bamako aan het inperken van de gevolgen van klimaatverandering door lokale NGOs te ondersteunen in capaciteitsopbouw. Evelien traint Malinese NGO medewerkers om zélf trainingen te geven over het omgaan met natuurrampen; vooral droogte in Mali. De getrainde NGO medewerkers zorgen er zo voor dat mensen in lokale gemeenschappen weerbaarder worden.

De werkdagen van Evelien zijn heel wisselend: interviews afnemen; workshops voorbereiden en geven; Frans bijspijkeren. “Het is goed dat er zo veel variatie zit in mijn werkdagen. Ik ben iemand die zich snel verveelt en een uitgebreide zoektocht door Bamako naar een paar stiften is dan een welkome leuke uitdaging. “

Evelien legt uit waarom ze juist dit werk is gaan doen: “Eigenlijk is het een hele logische keuze. Als kind was ik al gefascineerd door rampen en was ik altijd aan het lezen over de Titanic en Pompeï. Later ben ik ook het grotere belang van weerbaarheid tegen rampen gaan inzien. Vooral door populatiegroei, de trek naar grote steden en klimaatverandering zijn mensen steeds kwetsbaarder geworden. Daarom is het heel belangrijk dat lokale en internationale NGOs dit hoog op de agenda zetten.”

Gedurende haar studie in Wageningen heeft Evelien zich gespecialiseerd in rampen. Ze heeft onderzoek gedaan in Jakarta naar de weerbaarheid van sloppenwijkbewoners tegen overstromingen. Ook heeft ze voor Cordaid risico’s als gevolg van rampen in kaart gebracht. “Zonder deze ervaringen had ik nooit de baan gekregen die ik nu heb. Omdat er meer mensen zijn die afstuderen met hetzelfde diploma als jij, moet je vechten voor waar je passie ligt. Natuurlijk moet je kritisch zijn wat je gaat doen en niet alles lukraak aannemen, maar bedenk wel dat het altijd ervaringen zijn waar je wat van leert. Ook zijn talen heel belangrijk. De baan die ik nu heb, heb ik – naast natuurlijk al mijn andere kwaliteiten – te wijten aan mijn kennis van de Franse taal.”