Studentenverhaal

Esmée, Joep en Christian - BSc Dierwetenschappen

Esmée, Joep en Christian zijn na hun VWO begonnen aan de studie diergeneeskunde in België. Toch zijn ze overgestapt naar Dierwetenschappen in Wageningen. Hieronder vertellen ze over hun overstap en de verschillen tussen de twee studies.

Ik vind het erg interessant om te kijken naar hoe we dieren zo gezond mogelijk kunnen houden.

Esmée heeft haar eerste jaar diergeneeskunde in Gent gevolgd. “Ik was vastbesloten om dierenarts te worden, daarom ben ik vol voor diergeneeskunde gegaan. Het leek me een echte uitdaging om bij dieren te achterhalen wat voor ziekte of afwijking ze zouden hebben, omdat ze zelf niet kunnen aangeven waar ze pijn hebben. Helaas was de studie in België wel erg pittig voor mij en heb ik het eerste jaar niet gehaald. Omdat ik zo gefocust was om dierenarts te worden heb ik heel erg getwijfeld of ik het jaar over zou doen. In Utrecht werd ik na mijn jaar in België uitgeloot. Uiteindelijk heb ik toch besloten om de overstap naar Dierwetenschappen te maken, ik was hier tijdens mijn middelbare schooltijd al vaker op de open dagen geweest.” Inmiddels zit Esmée bij Dierwetenschappen helemaal op haar plek: “Ik vind het erg interessant om te kijken naar hoe we dieren zo gezond mogelijk kunnen houden.”

Joep en Christian hebben elkaar leren kennen bij diergeneeskunde in Antwerpen. Joep vertelt: “Bij de studie diergeneeskunde had ik een duidelijk beeld van welk werk ik later zou gaan doen, dat sprak mij wel aan. Echter heb ik ook moeten ervaren dat ik het onderwijssysteem in België erg pittig vond.” Christian heeft tijdens zijn studie in Antwerpen geregeld meegelopen met een bevriende veearts: “Hierbij kwam ik erachter dat ik het niet uitdagend vond om enkel voor één ziek dier naar een boerderij te gaan, het betreffende dier te onderzoeken, te behandelen en weer te vertrekken.” Joep hoorde van Christian van de studie Dierwetenschappen. Samen hebben ze de overstap naar Wageningen gemaakt. Joep werd een jaar later nog wel ingeloot in Utrecht: “Dierwetenschappen bevalt me goed, dus ik besloot om toch in Wageningen te blijven studeren.”

De verschillen

Esmée: “Vergeleken met de Belgische universiteit sluit deze studie beter aan op het Nederlandse voortgezet onderwijs. Ook vind ik bij Dierwetenschappen de begeleiding door bijvoorbeeld de studieadviseurs erg fijn. En het contact met de docenten is hier makkelijker dan in België.” Joep: “Het studieprogramma van Diergeneeskunde in België was simpeler in opzet, bij Dierwetenschappen heb je veel vrije keuze in vakken, minoren en specialisaties.” Esmée: “Door die vrije keuze geef je jezelf een unieke profilering.”

Over de inhoud van de studies vertelt Joep: “Diergeneeskunde kijkt vooral naar het individuele dier. Bij Dierwetenschappen komen natuurlijk ook wat van deze onderwerpen aan bod, zoals pathologie en anatomie, maar daarnaast wordt er ook breder gekeken, zoals naar dierpopulaties en dierhouderijsystemen.” Christian: “Mijn uitdaging ligt niet alleen bij het individuele dier, maar juist ook om het hele bedrijf een stapje verder te krijgen, kijken wat er beter kan en hoe dit te realiseren. Dit heb ik bij de studie Dierwetenschappen gevonden!”

Naast de studie

Joep: “Vergeleken met Antwerpen is Wageningen wel een kleine stad. Maar hier in Wageningen is ook genoeg te doen, mede door de relatief grote studentenpopulatie. Ook zijn hier veel mogelijkheden om naast je studie bezig te zijn, bijvoorbeeld in besturen en bij sport- of studentenverenigingen.” Christian: ‘Ik vond Antwerpen en de feestjes daar erg leuk, maar hier in Wageningen heb ik ook veel naast mijn studie te doen waar ik ontzettend veel van leer.” Esmée vult aan: “De excursies die studievereniging “de Veetelers” organiseert maken het plaatje van de opleiding echt compleet!”

Wat zouden jullie aan twijfelaars willen meegeven?

“Zorg dat je open dagen bezoekt en meeloopdagen doet bij verschillende studies. En probeer daarnaast ook met een dierenarts mee te lopen. Hierdoor krijg je een beter beeld van wat het beroep van dierenarts inhoudt. Probeer ook voor jezelf een goed beeld te krijgen van de verschillen tussen onderwijssystemen van Nederland en België. Maak een weloverwogen keuze en zorg dat je later geen spijt krijgt dat je iets niet hebt geprobeerd.”