Alumniverhaal

Gerda Feunekes

De Wageningse benadering van Voeding, multidisciplinair en internationaal, heeft me gevormd. Ik draag graag bij aan het Wageningen voor de wereld van morgen.
Gerda Feunekes, Directeur Voedingscentrum Nederland, vicevoorzitter Wageningen Ambassadors

Gerda Feunekes is directeur van het Voedingscentrum. Ze is in 1989 afgestudeerd als voedingskundige aan Wageningen Universiteit. In 1996 promoveerde zij daar op het onderwerp voedselconsumptie en voedselkeuze met een proefschrift getiteld "Food, fat, family and friends: studies on the impact of the social environment on dietary intake". Ze publiceerde ruim veertig wetenschappelijke artikelen, onder andere over het meten van vet- en alcoholconsumptie, de sociale aspecten van eetgedrag, etikettering van voedingsmiddelen en consumentenpercepties in relatie tot zoutreductie. Feunekes deed consumentenonderzoek naar vitaliteit bij Unilever en werkte daar sinds 2008 als Global Nutrition and Health Director. Zij leidde in deze rol een samenwerkingsverband met de International Union of Nutritional Sciences (IUNS) op het gebied van zoutverlaging.

Sinds 2014 leidt ze het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum is 100% door de overheid gefinancierd en adviseert volgens de laatste stand van de wetenschap. De ambitie van het Voedingscentrum is dat individuen gemotiveerd zijn om goed te eten en beschikken over kennis en vaardigheden om gezonde, veilige en duurzame keuzes te maken. Daarbij is belangrijk dat de omgeving, zowel thuis als buitenshuis, zo is ingericht dat de gewenste keus vanzelfsprekend en bereikbaar is voor iedereen. In 2016 werd de nieuwe Schijf van Vijf succesvol gelanceerd.
Daarnaast is zij vicevoorzitter van de Wageningen Ambassadors.

Wageningen Ambassadors

Wageningen Ambassadors overzicht