Studentenverhaal

“Gezondheid is niet simpel te definiëren als: ‘de afwezigheid van ziekte’.”

Na het VWO wist Arjan dat hij ‘iets’ met gezondheid wilde doen. Hij schreef zich in voor Geneeskunde, maar werd niet ingeloot. Na gesprekken met studieadviseurs en een zoektocht op internet, kwam hij terecht bij Gezondheid en Maatschappij.

Ik hoop na mijn afstuderen een brugfunctie te vormen tussen de medische en de sociaalwetenschappelijke wereld.

Na een paar weken wist ik al dat mijn tweede keuze goed bij mij paste. De vernieuwde kijk op gezondheid vanuit de gebieden communicatie, psychologie en sociologie spraken mij erg aan. Voor mij is Gezondheid en Maatschappij een opleiding waarin je veel leert samenwerken met studiegenoten en verschillende disciplines worden toegepast op gezondheid. Zo heeft gezondheid een economische, historische, sociale, sociologische, psychologische en een management aspect in zich. Deze disciplines komen allemaal terug in de opleiding. Het derde jaar bestaat uit een half jaar vrije vakken keuze en een thesis waarmee je jezelf kan onderscheiden van de rest in de discipline die jij interessant vindt.

Ik heb deze vrije keuzeruimte ingevuld met vakken over menselijke fysiologie. Dit vult mijn studie perfect aan, omdat ik naast de kennis over de invloed van de maatschappij en omgeving op gezondheid, nu ook weet hoe het lichaam omgaat met ziekte op biomedisch niveau. Als ik over een half jaar afstudeer hoop ik te starten met de master Nutrition Physiology. In de bachelor heb ik ontdekt dat ik meer de bèta gezondheidskant op wil, maar de sociaalwetenschappelijke insteek heeft mij veel gebracht. Zo heb ik wetenschappelijk onderzoek leren doen en werd mij duidelijk dat gezondheid zeer complex is. Gezondheid is niet simpel te definiëren als; ‘de afwezigheid van ziekte’. Als ik afgestudeerd ben hoop ik een brugfunctie te vormen tussen de medische en de sociaalwetenschappelijke wereld.

Naast studeren ben ik lid van de Christelijke studentenvereniging C.S.F.R Dei Gratia. Het aanbod van studentenverenigingen in Wageningen is groot en er zit er dus altijd wel één tussen die bij jou past.  Ook ben ik druk met commissie werk voor Mercurius (de studievereniging van Gezondheid en Maatschappij)  en organiseer ik bijvoorbeeld een bedrijven dag, een avond laser gamen of een avondje ‘speciaal’ biertjes drinken. Voor de opleiding Gezondheid en Maatschappij ben ik ook nog studentenvertegenwoordiger en ben ik betrokken bij het ontwikkelen van een nieuwe master.

Je studententijd is het moment jezelf te ontwikkelen op het gebied van kennis en organisatievaardigheden, maar er is ook genoeg tijd voor borrels en andere leuke dingen!