Studentenverhaal

Global Guest student Amit

Amit Choudhary is nu ruim twee jaar in Nederland en volgt in Wageningen de Master Management, Economics and Consumer Studies. Hij is opgegroeid in India waar hij Economie studeerde. Vorig jaar gaf Amit voor het eerst een gastles op een middelbare school via het Global Guests project en dit jaar wil hij opnieuw met scholieren in gesprek gaan om hen bewust maken van de moeilijkheden en mogelijkheden in de mode-industrie. Daarnaast zit Amit in de Studentenraad en Corporate Social Responsibility commissie (CSR) van Wageningen University & Research.

Voor integratie en organisatievaardigheden is het belangrijk om veel dingen naast de studie te doen, zoals het Global Guestsproject en de Studentenraad
Amit Choudhary, Global Guest student en masterstudent Management, Economics and Consumer Studies

Vorig jaar bezocht Amit het Christelijk Lyceum Veenendaal. Hij was daar samen met Vera uit Cameroon, Padlas uit Ghana, Joost uit Zuid Afrika en de Global Guest coördinator uit Nederland om interactieve lessen te verzorgen. “Ik hoop het bewustzijn van de jongeren te vergroten door hen te vertellen wat ik zelf heb gezien in de fabrieken in India” vertelt Amit.

“Het Global Guestsproject liet mij zien hoe jongeren in Nederland de wereld zien. Tijdens de gastles had ik interessante gesprekken en merkte ik dat Nederlandse jongeren goed op de hoogte zijn van problemen die mensen in andere landen tegenkomen. Ze zijn erg geïnteresseerd om er meer te weten en misschien zullen sommige van hen dit ook verder gaan bestuderen”, aldus Amit. "In India kunnen veel mensen niet in hun eerste levensbehoeften voorzien, daarom kunnen zij moeilijk werken aan langere termijn problematiek. Amit noemt als voorbeeld duurzaamheid in de mode-industrie. De vakken voor zijn master heeft Amit inmiddels afgerond en vorig jaar liep hij stage bij een bedrijf in Eco-leather, waar zijn inzichten in de kleding industrie en arbeidsomstandigheden in India erg waardevolle waren. “Hier in Nederland hebben jongeren vrijwel alles. Het is heel leuk dat ze ook willen weten over de problemen in de derde wereld landen. Als ik in India over mistanden in de mode-industrie praat, is dat niet zinvol. Mensen daar weten van het bestaan van het probleem, maar kunnen dit niet oplossen."

Volgens Amit biedt een Global Guest middelbare scholen vooral een unieke kijk op wereldse thema’s: "De ervaringen van een Nederlander in India zijn anders dan de ervaringen van iemand die geboren en getogen is in India. Als Global Guest student kan ik een ander perspectief bieden". Hij zou graag aan jongeren hier vertellen waar hun schoenen en kleren vandaan komen. “Jongeren weten dat niet precies, maar ik ben in fabrieken geweest waar grote Europese bedrijven hun producten inkopen en heb de kinderen gezien die daar werken. Als ik die ervaring in een klaslokaal met 20 leerlingen kan bespreken, zullen ze erover denken. Ik denk dat ik een kleine verandering kan maken en hiermee iets bijdraag.”

Naast zijn werk voor Global Guest zit Amit in de Studenteraad. De problemen waar hij zelf tegenaan liep als buitenlandse student in Wageningen, hebben hem gemotiveerd dit te doen. “Ik miste een platform waar buitenlandse studenten en Nederlandse studenten elkaar kunnen leren kennen buiten het onderwijs. Ik wil graag bijdragen aan internationalisering.” Amit zit als raadslid ondermeer in de CSR commissie (Corporate Social Responsibility) van Wageningen University & Research. Ik begon met Nederlands leren toen ik hier kwam en bij een hockeyteam ging waar iedereen Nederlands spreekt. Ik heb nu B1-niveau en werk iedere dag aan mijn uitspraak.”, zegt Amit opgewekt.