Studentenverhaal

“Het is een ontzettende brede studie waarbij veel aspecten van gezondheid aan bod komen.”

Tijdens zijn middelbare schooltijd wist Ties zeker dat hij arts wilde worden. Helaas werd hij uitgeloot en moest hij op zoek naar een tweede optie. Hij koos voor de bachelor Gezondheid en Maatschappij, maar was ervan overtuigd dat hij in het jaar erop ingeloot zou worden en alsnog Geneeskunde zou gaan doen.

Je leert hoe je moet samenwerken en waar jouw kwaliteiten liggen.

Het liep allemaal anders. Tijdens mijn eerste jaar kwam ik erachter dat deze studie mij heel erg trok. Het is een ontzettende brede studie waarbij veel aspecten aan bod komen. In het eerste jaar komen een aantal algemene vakken aan de orde, die je volgt met studenten van andere opleidingen. Hierin ligt ook een gevaar: er komen veel facetten van de gezondheid en maatschappij aan de orde, maar het biedt nog niet veel verdieping.

Het leuke aan de opleiding is dat je ontzettend veel opdrachten samen moet maken. Op die manier leer je hoe je moet samenwerken in een groep en leer je waar jouw kwaliteiten liggen. Het komt regelmatig voor dat je tijdens een opdracht met studenten van een andere opleiding samenwerkt. Op die manier leer je multidisciplinair samenwerken, wat altijd van pas kan komen. Dit jaar (mijn tweede jaar) heb ik een communicatievak gehad waar ontzettend leuke gastcolleges werden gegeven, ook dit is kenmerkend. Bij vrijwel ieder vak is er minstens 1 gastcollege waar mensen uit de praktijk iets komen vertellen over wat er met de geleerde theorieën gedaan kan worden.

Ik ben nog aan het twijfelen over mijn minor en master keuze. Mijn interesses zijn heel breed, dus het kan nog alle kanten op. De beleidskant trekt mij, maar juist ook de communicatiekant. Tegelijkertijd is het bèta-gehalte in de bachelor heel laag. Daarom lijkt het me ook leuk om de voedingskant op te gaan en zodoende meer een schakel tussen de alfa- en de bètawetenschap te vormen. Momenteel ben ik bezig om een keuze te maken. Ik ga naar open dagen op andere universiteiten, en ben in gesprek met studieadviseurs. Als ik mijn keuze heb gemaakt wat betreft een master, ga ik mijn minor inrichten. Als ik van plan ben om de master van Gezondheid en Maatschappij te doen, dan kan ik mijn minor zelf bepalen. Als het een andere master wordt, moet ik wellicht schakelvakken volgen.

Dat is het mooie van Gezondheid en Maatschappij: het is zo ontzettend breed, je kan er veel kanten mee op!