Alumniverhaal

"Het maatschappelijke nut maakt deze studie zo bijzonder."

Na zijn bachelor opleiding Werktuigbouwkunde startte Alexander met de tweejarige master Biosystems Engineering. Deze Engelstalige masteropleiding is bedoeld voor studenten met een technische of technologische bachelor die zich verder willen verdiepen in de interactie tussen technologie en de productie en verwerking van voedsel.

De vrijheid om je eigen expertise te verbreden en verschillende interesses te combineren, vind ik een groot pluspunt van Biosystems Engineering.

“Ik wilde de kennis van mijn studie Werktuigbouwkunde aan de TU in Delft combineren met de duurzame productie van gezond voedsel. Ik ben drie jaar geleden in de tuin van mijn ouders in Amsterdam met een moestuin gestart. Daar groeien inmiddels onder andere tomaten, bramen, frambozen en kiwibessen.” Hoewel Alexander door zijn bacheloropleiding veel kennis had over wiskunde, mechanica, modelering en systeemdenken, wist hij nog niet veel over planten. Binnen de master krijgt hij de ruimte om deze kennis aan te vullen. “Deze vrijheid om je eigen expertise te verbreden en verschillende interesses te combineren, vind ik een groot pluspunt van deze opleiding.”

Goede voorlichting

Toch is het vinden van een geschikte vervolgopleiding nog best een zoektocht geweest voor Alexander: “Dat komt omdat je vaak een vooroordeel hebt over een bepaalde opleiding, terwijl je eigenlijk niet goed op de hoogte bent van wat het inhoudt en wat je met de studie kunt doen. Als studiecoach raad ik toekomstige studenten aan om de open- en meeloopdagen te bezoeken. Bij vrijwel alle technische studies komen veel wiskundige en natuurkundige theorieën kijken. Bij Biosystems Engineering komt er ook nog eens biologie aan te pas. Daarnaast is het ook een hele actuele, internationaal georiënteerde en brede opleiding waar veel innovatieve ontwikkelingen ontstaan.”

Afstuderen op wat jij belangrijk vindt

Die actualiteit en maatschappelijke relevantie maakt de studie zo bijzonder volgens Alexander. In zijn afstudeerproject, “Converting urban waste stream into food” onderzoekt hij hoe je reststromen kunt gebruiken om voedsel te produceren. Binnen zijn thesis wijst de student gunstige plekken aan in Amsterdam voor de eventuele bouw van stadskassen. “De wereld groeit snel en inmiddels leeft meer dan de helft van de wereldpopulatie in steden, waar bijvoorbeeld restwarmte wordt geproduceerd door kantoorgebouwen en ziekenhuizen. Daar ligt dus een kans om het overschot aan energie om te zetten in iets nuttigs, bijvoorbeeld voor de productie van duurzaam voedsel.”

Terug naar Beroepen van de Toekomst pagina