Studentenverhaal

“Ik arriveerde in een groot, modern en architectonisch gebouw dat een bijzonder contrast vormde met de rest van de gebouwen in Maputo.”

Sivan van Leerzem is na de bachelor Internationale Ontwikkelingsstudies doorgegaan met de master. "Omdat ik tijdens mijn master stage een breed beeld wilde krijgen van wat er op het gebied van internationale ontwikkeling in de praktijk gebeurt en daarnaast meer wilde leren over het raakvlak tussen de private sector en ontwikkelingsproblematiek, solliciteerde ik bij de Nederlandse ambassade in Mozambique. De economie van Mozambique is één van de snelst groeiende van Afrika en dit oefent een grote aantrekkingskracht uit op internationale bedrijvigheid. De Nederlandse overheid combineert inspanningen om de eigen private sector in Mozambique te stimuleren met inspanningen om de lokale ontwikkeling te stimuleren."

Ik vond het geweldig om een tijd onderdeel uit te maken van het dagelijks leven in een ontwikkelingsland en Portugees te leren spreken.

 


Ik arriveerde in een groot, modern en architectonisch gebouw dat een bijzonder contrast vormde met de rest van de gebouwen in Maputo. Door staffvergadering en vergaderingen met partners van de ambassade bij te wonen kwam ik in aanraking met een grote verscheidenheid aan organisaties, bedrijven, ondernemers, consultants en overheidsinstanties. Omdat dit geen dagvullend programma is, kreeg ik twee onderzoeksopdrachten: eentje ging over het stimuleren van Nederlandse agri-business, de andere over het 'pro-poor' beleid van het stedelijk watervoorzieningsbedrijf. Ik voerde deze onderzoeken uit door mensen te interviewen en beschikbare literatuur te bestuderen. Ik merkte dat ik inhoudelijk nog niet veel expertise over deze onderwerpen had, maar de ervaring die ik vanuit Wageningen had op het gebied van zelfstandig onderzoek doen kwam goed van pas.

Helaas is Mozambique zo groot dat ik de meeste projecten niet kon bezoeken en aan Maputo gebonden was. Ik vond het geweldig om een tijd onderdeel uit te maken van het dagelijks leven in een ontwikkelingsland en Portugees te leren spreken. Maputo, ooit het Lissabon van Afrika, biedt een interessante mix van Portugese en Afrikaanse cultuur. Ik heb ook veel tijd doorgebracht op prachtige onaangetaste stranden en eilanden!